4 Mart 2021: ‘5 bin kadın cezaevinde Erdoğanı durdur’ mesajı

  • 09:05 4 Mart 2023
  • Tarihte Bugün
 
ABD'nin New York kentinde verilen bir ilanda, "Türkiye'de 5 bin kadın ve 780 bebek siyasi sebeplerle cezaevinde" denildi.
 
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) New York kent merkezindeki Times Meydanı'nda, led ekranlarda üzerinde "StopErdogan” (Erdoğan'ı durdur) ve "Türkiye'de 5 bin kadın ve 780 bebek siyasi tutuklu" yazılı ilanlar yayınlandı.
 
İlana AKP’den tepkiler yükselirken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da ilanları verenler hakkında soruşturma başlattığı belirtildi. İlanlarda ayrıca "Sesi kesilmiş Türkiye'ye ses ol" ifadeleri yer aldı. Kampanyanın ise “www.silencedturkey.org” isimli site tarafından yapıldığı kaydedildi.
 
Tarihte bugün yaşanan kimi olaylar şöyle:
 
1932: Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde doğan Miriam Makeba, Güney Afrika’nın demokratik bir seçimle iktidara gelen ilk devlet başkanı Nelson Mandela gibi, ülkesinin insan hakları savunucularından biri olarak tanındı. Irkçı yönetime muhalif bir belgesel filmde oynayan ve Mandela’ya destek veren sanatçı, devrimci düşünceleri nedeniyle 1960 yılında ülkesinde tehlikeli ilan edilerek pasaportu iptal edildi. Vatandaşlıktan çıkartıldığı ülkesine ancak 30 yıl sonra dönebildi.  Miriam, İtalya'da mafya tarafından tehdit edilen gazeteci-yazar Roberto Saviano'ya destek için düzenlenen bir konserde şarkı söylemesinin ardından kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi.
 
1994: 1980 sonrası feminist hareketin belgeleri, Stella Ovadia’nın hazırladığı “İz Kalsın” başlıklı retrospektifle, 4-29 Mart 1994 tarihleri arasında Kadın Eserleri Kütüphanesi’nde sergilendi. 
 
2016: Türkiye ve bölge cezaevlerinde bulunan PKK'li ve PAJK'lı siyasi tutsaklar adına açıklama yapan Deniz Kaya, tüm cezaevlerinde 10 günlük arayla süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemine başlandığını duyurdu.