7 Mart 2020: SELİS Kadın Dayanışma Merkezi yeniden açıldı

  • 09:10 7 Mart 2023
  • Tarihte Bugün
 
2016 yılında kayyım tarafından kapatılan SELİS Kadın Dayanışma Merkezi, 8 Mart kapsamında Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) geri aldığı Êlih (Batman) Belediyesi tarafından 7 Mart 2020 tarihinde yeniden açıldı.
 
Tarihte öne çıkan diğer önemli gelişmeler şöyle:
 
1986: Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (The Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women - CEDAW), Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 18 Aralık 1979’da kabul edilmiş, Türkiye ise sözleşmeyi 1985’te imzalamıştı. Şirin Tekeli’nin önerisiyle harekete geçen feministler, anayasada, yasalarda ve uygulamada sözleşmeye uygun değişikliklerin yapılması talebiyle dilekçe kampanyası başlattı. Zeynep Oral, Meral Tamer gibi gazeteci kadınların da desteği alınarak yapılan kampanyanın örgütlenmesine, yeni kurulan Ayrımcılığa Karşı Kadın Derneği de katıldı. Dilekçe elden ele ulaştırıldı ve yaklaşık 3000 kadının imzasıyla 7 Mart 1986’da TBMM’ye verildi. 12 Eylül koşullarının sürdüğü, Aydınlar Dilekçesi davasının devam ettiği bir dönemde yürütülen bu kampanya, feminizmin daha fazla kadına ulaşmasını sağladı ve meşruiyetini artırdı.
 
1993: 8 Mart 1993 için Mor Çatı, Kadın Postası, Tecavüze Karşı Feminist Grup ve Minerva grupları “Kadınlar Sokakta” başlığıyla Beyoğlu Turnacıbaşı sokağında 7 Mart’ta gün boyu açık olacak bir sokak etkinliği planladılar. Bu etkinlikte asılacak döviz ve pankartlarda ana tema olarak “ Bosna’da tecavüze uğrayan kadınların yanı sıra günlük yaşamda, işyerinde, sokakta, evlilik içindeki tecavüzler ” olmasına karar verildi.
 
2019: Kadın Gazeteciler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde “Kadın durursa hayat durur” diyerek dünyada ve Türkiye’de yapılacak olan 8 Mart Kadın Grevi’ne destek vereceğini duyurdu
 
2020: HDP’li Qers (Kars) Belediyesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında, ‘Kadın Emek Pazarı’nın açılışını gerçekleştirdi. 
 
2021: Kuzey Doğu Suriye Dêrazor’un Hecîn beldesinde kadınlar ilk defa 8 Mart’ı kutladı.
 
2021: Kuzey ve Doğu Suriye’nin Qamişlo kentinde Kongreya Star Ekonomi Komitesi kadın semt pazarının 3’üncüsünü açtı. Ekonomi Komitesi kadınların ekonomik alanda istihdamını sağlamak için ürettiği projeler kapsamında açılan semt pazarı 14 dükkândan oluşuyor. 
 
2021: Irak BAAS rejimine karşı 1946 yılında gerçekleşen gösterilere öncülük eden ve ömrünü Kürt halkının özgürlük mücadelesine adayan Nahîde Sofî’nin adı  Federe Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde bulunan FamiliMol kavşağına verildi.