9 Mart 2021: Emine Şenyaşar ‘Adalet Nöbeti’ne başladı

  • 09:07 9 Mart 2023
  • Tarihte Bugün
 
Urfa’nın Suruç ilçesinde 24 Haziran 2018 genel seçim sürecinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınlarının işyeri ve hastane saldırıları sonucu eşini ve iki oğlunu yitiren Emine Şenyaşar ile oğlu Ferit Şenyaşar, “adalet” talebiyle Urfa Adliyesi önünde oturma eylemi başlattı.
 
Dava dosyasına ilişkin görüşme talebinde bulunulan Urfa Cumhuriyet Başsavcısı’nın görüşme talebini reddetmesi üzerine eylem kararı alan Emine ve Ferit, Cumhurbaşkanı, Adalet Bakanı, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na ve Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’na seslendi.
 
Tarihte öne çıkan diğer önemli olaylar şöyle:
 
1952: Sovyet devriminin kadın önderlerinden biri olan Aleksandra Kollontai, geçirdiği kalp krizi sonrası felç kaldı ve 9 Mart 1952 tarihinde Moskova’da yaşamını yitirdi.
 
1994: Bir araya gelen feminist kadınlar, “Arkadaşıma Dokunma!” kampanyasını başlattı. Kampanya, feminist hareketten ve insan hakları mücadelesinden 104 kadının imzasını taşıyan bir gazete ilanıyla başladı. Cumhuriyet gazetesine verilen ilanda, “Biz Kürt olmayan kadınlar, nüfus kağıtlarımızın bize verdiği ayrıcalıktan utanç duyuyoruz” deniyordu. Kadınlar hazırladıkları rozetleri ve ayraçları İstanbul sokaklarında ve kalabalık mekanlarda dağıtarak kampanyayı sürdürdüler. İstanbul dışında yaşayan kadınların el vermesiyle çeşitli illerde de benzer eylemler örgütlendi. Kampanyanın yaygınlaşmasına, önce Express, ardından Leman dergilerinin sağladığı desteğin de katkısı oldu. Dergilerin sayfalarına gönderilen okur mesajlarında, savaşa, milliyetçiliğe, ırkçılığa karşı tepkiler dile getirildi. 
 
2018: Süleymaniye’de bir grup yazar ve gazeteciden oluşan Helwêst Grubu, JIN TV’ye de saygı ödülü verdi.
 
2019: Sendikaya üye oldukları için işten atılan 132 Flormar işçisinin Gebze’de bulunan fabrika önünde 297 gündür sürdürdüğü eylem kazanımla sonuçlandı. Petrol İş Sendikası’nca işverenle yapılan görüşmelerin ardından işçiler, eylemlerini sonlandırdı. İşveren, yasal hakları ödeme kararı aldı. 
 
2021: Tunus Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi, NuJINHA muhabiri Zihur El-Meşreqi’ye ödül verdi.