14 Mart 1887: Yazar Sylvia Beach doğdu

  • 09:05 14 Mart 2023
  • Tarihte Bugün
 
Yayıncı, kitapçı ve yazar Sylvia Beach, 14 Mart 1887’de ABD’nin Baltimore kentinde dünyaya geldi. 
 
İlk gençlik yıllarını babasının görevi nedeniyle Paris’te geçirdi ve bu güzel şehirden kopamadı. Hayatının önemli dönüm noktalarından biri, Paris’in ilk kadın kitapçılarından Adrienne Monnier ile tanışmasıdır. 
 
Sylvia Beach hayat arkadaşının desteğiyle, Paris’te İngilizce kitaplar satan ve ödünç veren bir dükkân açtı. 1919’dan 1941’e dek faaliyetini sürdüren Shakespeare and Company, Parisli kitapseverlerin uğrak noktası ve yazarların buluşma mekânı haline geldi. Dükkânın müdavimleri arasında, Djuna Barnes, Gertrude Stein, Janet Flanner, Kay Boyle ve Mina Loy gibi dönemin önde gelen kadın sanatçıları da bulunuyordu.  Sylvia Beach modern edebiyata yayıncı olarak da katkı yaptı. 
 
Tarihte bugün yaşanan gelişmelerden bazıları ise şu şekilde: 
 
1836: İngiliz gazeteci ve yazar Isabella Mary Beeton, Londra’da dünyaya geldi. Adı özellikle ilk kitabı olan 1861 tarihli “Bayan Beeton’ın Hanehalkı Yönetimi” ile ilişkilendirilir. Isabella aynı zamanda yayıncı ve editör kimliğiyle biliniyor. 
 
1868: Kanadalı kadın hakları aktivisti Emily Murphy, Cookstown’da dünyaya geldi. Emily 1917'den 1929'a kadar Senato'ya bir kadının atanması için sürdürülen kampanyaya öncülük etti. 1919'da yeni Kadın Enstitüleri Federasyonu Başkanı olan Emily, İngiliz İmparatorluğu'nun da ilk kadın yargıcı oldu. 
 
2007: Amed (Diyarbakır) Rezan (Bağlar) Belediyesi, 13-14 Mart 2007 tarihlerinde “Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var” sloganıyla Diyarbakır Kadın Konferansı gerçekleştirdi. Konferansa, Türkiye’nin birçok yerinden ve Federe Kürdistan Bölgesi’nden kadın örgütü temsilcileri, akademisyen, sanatçı, siyasetçi, barış aktivisti ve feminist kadın katıldı.
 
2018: Politikacı, sosyolog, feminist, sosyalist ve insan hakları aktivisti kimliğiyle tanınan Marielle Francisco da Silva, bugün yaşamını yitirdi. Marielle, ölümüne kadar Rio de Janeiro Belediye Meclisi'nde Sosyalizm ve Özgürlük Partisi (PSOL) belediye meclis üyesi olarak görev yaptı.