16 Mart 1988: Halepçe Katliamı

  • 09:05 16 Mart 2023
  • Tarihte Bugün
 
İran-Irak Savaşı esnasında Saddam Hüseyin’in verdiği talimatla Kürt kenti Halepçe’ye dönük kimyasal silahla gerçekleştirilen ve 5 bin insanın katledildiği, 10 binden fazla insanın yaralandığı Halepçe Katliamı 16 Mart 1988 yılında gerçekleşti.
 
Katliamdan sonra komplikasyonlar, çeşitli hastalıklar meydana geldi ve yapılan doğumlar çoğu sağlıksız oldu. Katliam,  Kürt halkına, sivil nüfusa karşı yapılmış en büyük kimyasal saldırı olarak tarihe geçti. 
 
Saddam Hüseyin, Halepçe katliamı'nda Kürtlere karşı soykırım yaptığı için yargılanırken, 5 Kasım 2006'da başka bir katliam suçundan Duceyil Katliamı’nda, insanlığa karşı işlenen suçlardan mahkûm edildi ve asılarak idamına karar verildi.
 
Irak Yüksek Ceza Mahkemesi 1 Mart 2010 tarihinde soykırım eylemi olarak Halepçe katliamını tanıdı. 
 
Tarihteki diğer önemli olaylar şöyle:
 
1750: Alman-İngiliz bir astronom Caroline Lucretia Herschel dünyaya geldi. Bazı kuyruklu yıldızları keşfeden astronom kendi adını taşıyan periyodik kuyruklu yıldız 35P/Herschel-Rigollet  keşfi en önemlileri arasındadır.
 
1911: Faşizme karşı direnişçi ve sosyal demokrat politikacı Marta Damkowski (Bröker) Stade'de doğdu.
 
1978: İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde 7 öğrencinin katledildiği, 41 öğrencinin de yaralanmasıyla sonuçlanan Beyazıt Katliamı'nın yıl dönümü.
 
2016: 15 yıldır sistematik şiddet uygulayan ve öldüresiye döven “kocası”nı, öldürülmekten korktuğu için uykusunda bıçaklayarak öldüren D. beraat etti. Tutuksuz yargılanan D. hakkında kasten adam öldürmek suçundan dava açılmıştı. Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi, kadının meşru müdafaa hakkını kullandığını söyleyerek ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi.