21 Mart 1998: Sema Yüce eylem gerçekleştirdi

  • 09:02 21 Mart 2023
  • Tarihte Bugün
 
 
Sema Yüce, tutsak bulunduğu Çanakkale Cezaevi’nde Kürt halkına ve özgürlük mücadelesine dönük tasfiye ve imhaya karşı 21 Mart 1998’de bedenini ateşe vererek Newroz eylemini gerçekleştirdi.
 
Sema Yüce, 1971 yılında Ağrı’nın Tutak (Dutex) ilçesine bağlı Kargalık (Qerqelik) köyünde dünyaya gelir. İlkokulu kendi köyünde, ortaokulu Tutak’ta okuyan Sema, liseyi ise Ağrı’da başarıyla tamamlar. Kürt coğrafyasında var olan şeyhlik kurumunun hakim olduğu geniş bir aile içerisinde büyüyerek mücadeleye katılan Sema, “Kürt kadını kimdir?”, “Kadının konumu ve rolü nedir?” gibi konular üzerine özel olarak yoğunlaşır. Ağrı’da bir ihbar sonucu yakalanarak gözaltına alınan Sema, uzunca bir süre sorgulamadan sonra mahkemeye çıkarılarak tutuklanır. Mahkemede, 22 yıl hapis cezası verilerek önce Nevşehir Cezaevi’ne oradan da Çanakkale Cezaevi’ne sürgün edilir.
 
Özgürlük ateşini Zekiye, Rahşan, Ronahi ve Berivan'dan aldı
 
Sema cezaevinde kalışının 6’ncı yılında, 21 Mart 1998’de bedenini ateşe vererek yaralı olarak hastaneye kaldırılır. Sema eylemini yaparken kuşkusuz özgürlük tutkusunu Zekiye'den, Rahşan'da, Ronahi'den ve Berivan'dan alır.  Tedavi gördüğü sırada her nefes alışverişinde, “Zilan’ın gerçekleştirdiği ve yarattığı ‘Cennet Bahçesi’ne gitmek istiyorum” der annesine. Yaklaşık 80 gün sonra, 17 Haziran günü yaşamını yitirir. Sema eylemini gerçekleştirmeden önce kaleme aldığı mektubunda Kürtler üzerindeki politikalara dikkat çeker. Bütün köleleştirme politikalarına karşı özgürlüğe olan tutkusunu anlatarak, kadınların özgürlük mücadelesinin kıvılcımı olduğunu dile getirir. Mektubunda, “Özgürlük tutkum çok büyük. Bu tutkuyu yaşam gücüne dönüştürebilmek için tek varlığımı, kendimi Başkan Apo’ya adıyorum. Kadınlar, küllenen Kürt ateşinin kıvılcımlarıdırlar. Küllerinden yeniden doğmayı başaran bunun kıvılcımı olan her kadın, özgür Kürdistan'ın dokuyucusu olacaktır. Çağdaş Kawa Mazlum Doğan’ın iyi bir öğrencisi olabilmek için, Zekiye gibi yanmak, Rahşan gibi Newrozlaşmak istiyorum. Kadınlar, küllenen Kürt ateşinin kıvılcımlarıdır” der. 
 
Tarihte bugün gerçekleşen kimi önemli gelişmeler ise şöyle:
 
1914: Başyazarlığını Nigar Hanım'ın yaptığı "Kadınlık" adlı dergi, haftalık olarak yayımlanmaya başladı.
 
2015: İngiliz gazetelerinden The Guardian’ın yeni genel yayın yönetmenliğine bir kadın geldi. Katharine Viner, gazetenin 194 yıllık tarihinde gazetenin başına geçen ilk kadın genel yayın yönetmeni oldu. Katharine, Guardian'ın genel yayın yönetmen yardımcılığı ve Guardian ABD'nin de genel yayın yönetmenliği görevini yürütüyordu. Katharine görevi, 20 yıldır Guardian'ın genel yayın yönetmenliği görevini yürüten Alan Rusbridger'dan devralacak.
 
2018: Isparta’nın Yalvaç ilçesi Koruyaka köyünde 28 Ağustos 2012’de kendisine tecavüzde bulunan Nurettin Gider’i öldüren Nevin Yıldırım’a verilen cezanın bozulmasından sonra yeniden görülen davada Nevin’e yeniden müebbet hapis cezası verildi. Cezada hiçbir indirim uygulanmadı. Karara dönük kadınlar her alanda eylem gerçekleştirdi.
 
2021: Mısırlı feminist yazar, aktivist ve psikiyatr olan Nevâl es-Saadavi yaşamını yitirdi.