İstanbul’un 3 bölgesinde DEM rüzgarı... (2)

  • 09:00 23 Mart 2024
  • Dosya
 
 
Beşiktaş’ta DEM Parti ile ‘gençlik ruhu’ estirmeye aday
 
İSTANBUL - HDP Gençlik Meclisi ile mücadeleye atılan, şimdi ise DEM Parti Beşiktaş İlçe Belediye Eşbaşkan Adayı olan Yağmur Yurtsever, ilçeyi genç kadınlarla birlikte yönetme ve Beşiktaş’ta “gençlik ruhu” estirme iddiası ile yola çıktı.
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti), İstanbul’un üç bölgesinde seçime günler kala devam eden çalışmaları hız kesmeden sürerken, halkların umut dolu bekleyişi de kentte esen DEM rüzgarını bir kez daha gözler önüne seriyor. Kentin 39 ilçesindeki sorunlara karşı güçlü çözüm iddiaları ile yola çıkan DEM Parti’nin ikinci bölgede aday çıkardığı ilçelerden biri de Beşiktaş. Hem üniversite öğrencilerinin yoğun yaşadığı hem de ekonomik kriz nedeniyle hayat pahalılığının yüksek olduğu yerlerden biri arasında Beşiktaş. Yeşillik ve parklarla dolu ilçenin dört bir yanına inşa edilen plazalar nedeniyle “beyaz yakalı” işçilerden ekolojik yıkım ve çarpık kentleşmeye pek çok sorun mevcut. Belediyenin 2019'da açtığı Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesindeki Kadın Dayanışma ve Yaşam Merkezi de kadınlara bir çözüm sunmuyor. Uzun yıllardır CHP’nin yönettiği ilçede, sorunlara karşı tek bir çözüm dahi oluşturulmamış durumda.
 
Beşiktaş’a ‘gençlik ruhu’ getirecek
 
Kadınların, gençlerin ve işçilerin yoğun olarak yaşadığı Beşiktaş’taki tüm sorunlara karşı ise DEM Parti gençlik ruhu ile aday oldu. DEM Parti Beşiktaş İlçe Eşbaşkan Adayı Yağmur Yurtsever, Gençlik Meclisi üyeliği ile siyasete atılması ardından kadın alanı başta olmak üzere çeşitli alanlarda mücadele yürütmeye devam ediyor. Beşiktaş’a “gençlik ruhunu” getirme iddiası ile yola çıkan Yağmur, seçime günler kala kapı kapı, mahalle mahalle gezerek her kesime dokunarak çalışmalar yürütmeye devam ediyor.
 
DEM Parti’nin ikinci bölge eşbaşkan adayı Yağmur Yurtsever’e mikrofon uzatıyoruz.
 
*Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz, kendinizden bahsedebilir misiniz?
 
28 yaşındayım. 2014 yılında HDP Gençlik Meclisi henüz yoktu, HDK Gençlik Meclisi ile tanıştım. Sonrasında 2015 yılında üniversiteye başladığım sene HDP Gençlik Meclisi’nin kuruluşunda ve ilk yürütmesinde görev aldım. O günden beri partimize yönelik kapatma davasıyla birlikte geçtiğimiz seçimde önce Yeşil Sol Parti ile şimdi de DEM Parti ile siyaset yapıyorum. Özellikle gençlik siyasetinden, genç kadın mücadelesinden geliyorum. Her zaman kadın mücadelesinin bir parçası olarak ekoloji, göçmenler ve mülteciler gibi mücadele alanlarının içinde de yer aldım partimde. 
 
“Gençlerin Beşiktaş’taki tüm ihtiyaçlarını başta barınma olmak üzere cinsiyetçi uygulamalarıyla ve baskıyla gündeme gelen KYK yurtlarına maruz kalmak durumunda olmayan öğrenciler hedefliyoruz.”
 
*DEM Parti olarak Beşiktaş’ta nasıl bir iddia ile yola çıktınız? Beşiktaş halkı ve ilçedeki sorunlara nasıl yanıt olacaksınız?
 
Öncelikle Beşiktaş, Gezi isyanından bu yana hem sosyalistler hem de feministler için toplumsal muhalefet ve toplumun demokratik güçleri için önemli bir odak oldu. Bizim de uzun süre çok örgütlü olduğumuz, önemli çalışmalar yaptığımız bir ilçemiz. Suruç şehitlerimizden Polen Ünlü ve Hatice Ezgi Saadet’in 7 Haziran’da sırtlandığı ilçemizdir. Devrimci genç kadınların mirasıyla bu seçimde de tekrar Beşiktaş’ın kendi karakterine uygun bir siyaseti hak ettiğini ve böyle bir partiye oy vermeyi hak ettiğine karar verdik. Ve sadece eşbaşkan adaylarımızla değil, belediye meclis üyesi adaylarımızla da yoğun bir çalışma ile seçim sürecini başlattık. Beşiktaş, oldukça pahalı olmaya başlayan bir ilçemiz. Özellikle beyaz yakalıların, plaza işçilerinin yoğun yaşadığı, öğrencilerin hayatında çok önemli bir yer tutan, çocuk yaşta öğrencilerin, en fazla kampüse sahip üniversiteler olmasıyla kampüs gençliğinin odağı olan bir ilçe haline geldi.
 
Genç kadınlarla birlikte yöneteceğiz!
 
Dayatılan yoksullukla birlikte öğrenciler artık sadece öğrenci gençlik olmuyor. Üniversite okuyabilmek için artık işçi, emekçi gençlik olmak zorunda kalıyorlar. Dolayısıyla Beşiktaş artık gençlerin yaşayabildiği bir ilçe olmaktan çıktı. Bizler nasıl insanın doğduğu yerde doymasını savunuyorsak, hayatını geçirdiği yerde yaşayabilmesini de toplumsal eşitliğin temel bir noktası olarak kabul ediyoruz. Öğrencileri, gençleri görerek bu seçime onlarla birlikte gireceğiz ve belediyeyi beraber yöneteceğiz. Gençlerin Beşiktaş’taki tüm ihtiyaçlarını başta barınma olmak üzere cinsiyetçi uygulamalarıyla ve baskıyla gündeme gelen KYK yurtlarına maruz kalmak durumunda olmayan öğrenciler hedefliyoruz. Kadınların, genç kadınların çok rengini verdiği, etki gösterdiği bir ilçe Beşiktaş. Dolayısıyla kadınlarla ve genç kadınlarla birlikte yöneteceğiz. Aynı zamanda plaza işçileri ve beyaz yakalıların da hayatını kolaylaştıracak bu dayatılan yoksulluğa karşı var olabilmelerini, yaşayabilmelerini sağlayacak projelerimizle, çalışmalarımızla geliyoruz.
 
“Daha önceki bütün belediyelerimizde toplumun temel ihtiyaçlarını hedef alan ve bunlara birlikte çözüm üreten, birlikte örgütleyen bir belediyecilik anlayışından geliyoruz. Bugün Ankara Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayımız Gültan Kışanak bunun en önemli temsilcilerinden biridir.”
 
*Peki, kadınlara ilişkin Beşiktaş’taki hedefleriniz nelerdir?
 
Biz çok ciddi bir yerel yönetimler deneyimine dayanıyoruz. Daha önceki bütün belediyelerimizde toplumun temel ihtiyaçlarını hedef alan ve bunlara birlikte çözüm üreten, birlikte örgütleyen bir belediyecilik anlayışından geliyoruz. Bugün Ankara Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayımız Gültan Kışanak bunun en önemli temsilcilerinden biridir. Yine tutsak arkadaşımız Leyla Güven çok önemli temsilcilerinden biridir. Biz kadın arkadaşlarımızın deneyimlerinden öğrendiklerimizi bugün İstanbul’da da uygulamak istiyoruz. Sadece eşbaşkanlık ile sınırlı kalmayan, kadın daire başkanlıkları, çeşitli kadın çalışmaları, kadınları merkeze alan yaşam evleri, sığınma evleri ve kadınların istihdamına yönelik çalışmalarla, kooperatifçilikle, gençlerin ve işçilerin temel ihtiyacı olan su, elektrik gibi ihtiyaç boyutunda olanların belediyenin ücretsiz bir hizmeti olduğu toplumu, dayatılan yoksulluk ve neoliberal ekonomi politikalarına karşı dayanışmacı bir şekilde belediyesi, mahallelisi ile birlikte yönettiği hayatta kalan bir belediyecilik öneriyoruz.
 
“Birlikte yönetme anlayışımızla ve hayatı, insanı özellikle kadınları, gençleri merkeze alan belediyecilik çalışmalarımızla hazırız. Sizlerin de oylarını, desteklerini bekliyoruz.”
 
*Beşiktaş halkı neden DEM Parti’de buluşmalı? Bu anlamda Beşiktaşlılara bir çağrınız var mı?
 
İstanbul’da DEM vakti diyoruz. Sadece bir parti olarak seçime girmek değil, gerçekten yepyeni bir yerel yönetimler anlayışıyla bu sürece hazırlıklıyız. Tabii bunun bir boyutu da İstanbul Büyükşehir Belediyesi. İstanbul Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adaylarımız Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni de daha da kapsamlı özellikle deprem gibi İstanbul’un temel sorunlarını ele alan çalışmalar, hazırlıklarla seçime giriyor. İstanbul, depreme hazırlıklı olmamakla birlikte geçtiğimiz 6 Şubat depreminde ilk raddede halklarımızla dayanışma konusunda eksik kaldı. İlk gün itibariyle zaten orada örgütlü olan ve var olan arkadaşlarımızdı. Kayyım atanmamış, elimizde kalan birkaç belediyemiz ile de deprem alanında vardık. 
 
Beşiktaş’ı birlikte yönetmeye hazırız
 
Ama bunun sadece bir dayanışma meselesi olmadığını, kentin ve yaşamın hayatta kalma gibi çok basit bir mesele etrafında bile ne kadar yeniden örgütlenmesi gerektiğini İstanbul’da ve özelinde Beşiktaş’ta çok iyi biliyoruz. Birlikte yönetme anlayışımızla ve hayatı, insanı özellikle kadınları, gençleri merkeze alan belediyecilik çalışmalarımızla hazırız. Sizlerin de oylarını, desteklerini bekliyoruz.
 
Yarın: Bakırköy’ü mora boyamakta ısrarlı!