İspanya’da yüzde 40 kadın temsili için yasa hazırlığı

  • 12:48 7 Mart 2023
  • Dünya
 
HABER MERKEZİ - İspanya hükümeti, cinsiyet eşitliğine yönelik bir adım olarak, şirket yönetim kurullarında en az yüzde 40 kadın temsilini zorunlu kılan yasayı çıkarmaya hazırlanıyor. 
 
İspanya’da cinsiyet eşitliği için kadınların mücadelesi sonucunda hükümet, cinsiyet eşitliğine yönelik yeni bir adım atma hazırlığında. Hükümet, şirket yönetim kurullarında en az yüzde 40 kadın temsilini zorunlu kılan yasayı çıkarmaya hazırlandığını duyurdu. 
 
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’e göre, cinsiyet kotası yasası, Kongre’ye gönderilmeden önce 7 Mart’ta yapılacak haftalık bakanlar kurulu toplantısında onaylanacak. 
 
Yasanın duyurusu ise Dünya Kadınlar Günü öncesinde Sosyalist Parti tarafından düzenlenen mitinde yapıldı. 
 
Hükümet kanadından yapılan ayrı bir açıklamaya göre; yasa, yönetim kurullarının ‘en az temsil edilen cinsiyetten’ en az yüzde 40 üyeye sahip olmasını ve üst yönetimin de benzer bir eşitliğe sahip olmasını şart koşacak. 
 
Şirketler cinsiye eşitliği gerekliliklerine tabi olacak 
 
Reuters'a göre seçim listeleri, şirketlerin yönetim kurulları ve meslek odalarının yönetim kurulları, Eşit Temsil Yasası kapsamında cinsiyet eşitliği gerekliliklerine tabi olacak.
 
Yüzde 40’lık kota 
 
Yasaya göre, 250'den fazla çalışanı olan ve yıllık cirosu 50 milyon Euro olan borsaya kayıtlı her şirketin yönetiminde yüzde 40 oranında kadın bulunması gerekiyor. Ayrıca hükümet, seçimlerde tüm siyasi listelerde kadın ve erkek adayların dönüşümlü olarak yer almasını zorunlu kılacak ve bakanlar kurulu için yüzde 40'lık bir kota belirleyecek.
 
‘Toplum lehine bir adım’
 
Daha önce kendini 'feminist' olarak tanımayan Başbakan Pedro Sanchez, yaptığı açıklamada hükümetin 'sadece feminizm lehine değil, tüm İspanyol toplumu lehine bir adım attığını' söyledi. Pedro, "Eğer toplumun yarısını temsil ediyorlarsa, siyasi ve ekonomik gücün yarısı da kadınların olmalı" ifadelerini kullandı.
 
Aralık ayında İspanya, ücretli regl iznine izin veren yasayı kabul eden ilk Avrupa ülkesi olmuştu.
 
Ayrıca ülkedeki milletvekilleri trans haklarını koruyan yasa tasarısını da kabul etmişti.