AB’den cinsel şiddet faillerine yaptırım kararı

  • 16:20 7 Mart 2023
  • Dünya
 
HABER MERKEZİ - AB, 8 Mart öncesinde ilk kez kadına yönelik cinsel şiddet faillerine yönelik bir yaptırım paketini kabul etti.
 
Avrupa Birliği (AB), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde kadına yönelik cinsel şiddet faillerine yaptırım uygulama kararı aldı. Hollanda'nın girişimiyle alınan karar, aynı zamanda kurumun bu bağlamda kabul ettiği ilk yaptırım paketi.
 
Kişi ve kuruluşları kapsıyor
 
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, bugün kabul edilen yaptırım paketi, “kadınları dışlayan kişi ve kuruluşları” da kapsıyor. Buna göre, kadına yönelik cinsel şiddet ve ayrımcılık nedeniyle ilk aşamada Afganistan, İran, Rusya, Ukrayna'nın işgal altındaki bölgesi, Myanmar, Güney Sudan ve Suriye'den dokuz kişi ve üç kurum AB yaptırım listesine alındı. Listeye alınan kişi ve kuruluşların isimleri ise henüz açıklanmadı.
 
Şiddet biçimleri yaygınlaşıyor
 
AB Komisyonu’na göre, Ukrayna ve Güney Sudan gibi savaş bölgelerinde kadına yönelik tecavüz ve diğer cinsel şiddet biçimleri yaygınken, Afganistan ve İran gibi ülkelerde kadınların hakları sistematik olarak ihlal ediliyor. Cinsel şiddet failleri ise genellikle cezasız kalıyor. Yaptırım kararıyla ilgili yapılan açıklamaya göre, AB ülkeleri, bu yaptırım paketi ile birlikte 'bu tür insan hakları ihlallerinin sonuçsuz olmadığını göstermek istiyor.'
 
Ticaret ve seyahat yasağı
 
AB’ye göre, yaptırım paketi ile “cinsel şiddete dikkat çekilerek, bütün dünyaya, bu tür eylemlerin kabul edilemez olduğu mesajı iletilecek.” Bu bağlamda, AB'nin yaptırım listesine alınan kişi ve kuruluşların Avrupa’daki banka hesapları dondurulacak. Bu kişi ve kuruluşlara ticaret ve AB ülkelerine seyahat yasağı da uygulanacak.