‘Doğayı ve yaşamı özgürleştirene kadar mücadele edeceğiz’

  • 20:25 23 Eylül 2022
  • Ekoloji
 
İZMİR - İklim İçin Gençlik, İklim Öncüleri ve İklim İçin Türkiye örgütleri, Küresel İklim Grevi günü dolayısıyla yaptıkları açıklamada “Doğayı ve yaşamı özgürleştirene kadar mücadele edeceğiz” dedi. 
 
İklim İçin Gençlik, İklim Öncüleri ve İklim İçin Türkiye örgütleri, Küresel İklim Grevi günü dolayısıyla Alsancak’ta bulunan Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) önünden Türkan Saylan Kültür Merkezi (TSKM) önüne doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Ardından yapılan açıklamada, “Parayı değil yaşamı seç” pankartı ile “Nükleere inat yaşasın hayat”,”Başka bir dünya yok”, “Talep edip sorumsuz gibi davranamazsın" dövizleri taşındı. Sık sık, “Nükleere inat yaşasın hayat”, ”İklimi değil sistemi değiştir”, ”Hes yapma boşuna yıkacağız başına” sloganları atıldı. Açıklamayı İklim İçin Türkiye örgütü üyesi Buse Mazı okudu.
 
‘Uygun iklim koşullarına ihtiyaç var’
 
Herkesin hissedebildiği küresel bir ekolojik çöküşün yaşandığını söyleyen Büşra, bu çöküşün küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri, biyolojik çeşitlilik kaybı, su kıtlığı, dünyanın her yanını saran orman yangınları, temiz hava sorunu, buzulların erimesi, iklim göçleri, doğal olmayan doğa olayları, endüstriyel tarım ve hayvancılığa bağlı sorunlar olarak çok yönlü bir şekilde derinleşerek devam ettiğinin altını çizdi. Gezegen üzerinde birçok canlı türünün yaşamını devam ettirebilmesi için uygun iklim koşullarına ihtiyaç olduğunu dile getiren Büşra, “Bu koşulların bozulmaması için dünyanın ısınma seviyesinin 1,5 derecenin altında olması gerekiyor. 4,5 Milyar yıldır var olduğu tahmin edilen gezegenimizin geçmişte 5 kitlesel yok oluş dönemi geçirdiği biliniyor. İçinde bulunduğumuz bu çöküş süreci ise diğer kitlesel yok oluş süreçlerinden farklı olarak, insan eyleminin bir sonucu olarak yaşanıyor. İnsan türü tarih boyunca doğa ile organik bir ilişki içerisinde olmuştu” dedi. 
 
Büşra, devamında “Doğaya olan müdahalesinin bu denli artması ise bireylerin tercihleri, yaşam biçimlerinden öte kapitalist üretim ve tüketim ilişkilerinin birer sonucu.  Geçmişte ihtiyaca dayalı ‘basit yeniden üretim’ kapitalizmin ve teknolojinin gelişmesiyle ‘geniş yeniden üretim’ halini aldı. Bu gerçekleşirken doğanın ve insan ihtiyaçlarının sınırsız olduğu iddia ediliyordu. Kar odaklı bu üretim ve tüketim biçimine karşı doğanın sınırsız olmadığını insanların ihtiyaçlarının ise sınırlı olduğunu ancak arzularının sınırsız olabileceğini söylememiz gerek” sözlerine yer verdi. 
 
‘Mücadele edeceğiz’
 
Büşra, hiçbir denetim ve yaptırımı olmayan uluslararası sözleşmelere güvenmediklerinin altını çizerek, “Hayatlarımız ve geleceğimiz için; kendimizden başka kurtarıcı beklemeden bir araya gelmeliyiz. Kalbimiz, doğadan ve yaşamdan yana olan, dünyanın farklı yerlerinde sokaklarda olan arkadaşlarımızla birlikte atıyor. Birlikte, sınırları, ulusları, türleri aşan bir yeryüzü kardeşliği inşa edene, doğayı ve yaşamı özgürleştirene kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.
 
Eylemciler daha sonra TSKM önünden, Alsancak İskelesi’ne doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Daha sonra Karşıyaka'ya geçen eylemciler dans gösterisi ardından eylemlerini sonlandırdı.