Çanakkale’de halk RES’e ‘hayır’ dedi

  • 12:04 25 Kasım 2023
  • Ekoloji
 
ÇANAKKALE - Daven Enerji Şirketi’nin Dağahmetçe RES projesi ile doğaya vereceği tahribata dikkat çeken Kaz Dağları Koruma Derneği, yaptığı açıklamada, şirketin bölge halkı ile yaptığı toplantıda ret yanıtı aldığını duyurdu. 
 
Çanakkale’de Daven Enerji Yatırımları San ve Tic. A.Ş tarafından yapılmak istenen Dağahmetçe Rüzgar Enerji Santralı (RES) ile ilgili Bayramiç ilçesi Dağahmetçe köyünde halkın katılımı ile gerçekleşen toplantıya dair Kaz Dağları Koruma Derneği yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada yaşam savunucularının ve köy halkının RES istemediği belirtildi. 
 
‘Şirket projesini net bir şekilde ifade etmedi’
 
Dağahmetçe, Alakeçi köylerinde yaşayan yurttaşların yanı sıra dernek üye ve gönüllülerin yanı sıra Küçükkuyu Emekli Sen üyeleri ve diğer köylerden yurttaş ve muhtarların da katıldığı toplantıya dikkat çekilen açıklamada, “Şirket tarafından yapılan sunumda, proje ile ilgili çoğu konunun net olmadığı ortaya çıktı ve projenin duruma göre değişip şekilleneceği belirtildi. Bunun üzerine söz alan köylüler ve dernek temsilcilerimiz itirazlarını ve tepkilerini dile getirdi. Toplantı şirketin bilgilendirmesinden çok, köylüler ve dernek temsilcilerimizin şirketi ve kamuyu bilgilendirmesi şeklinde gerçekleşti” ifadeleri yer aldı.
 
‘Halk bilgilendirilmemiş’
 
Açıklamada, Dağahmetçe köyünde yaşayan kadınların  toplantıda yaptığı konuşmaya işaret edilirken, söz konusu proje ile tarım ve hayvancılığın da zarar göreceği kaydedildi. Açıklamanın devamında, Alakeçi köyü muhtarının da ekoturizm, agroturizm, doğa sporları ile aromatik bitki yetiştiriciliği yapmak istediklerini aktardığı toplantıya dair şu bilgilere yer verildi: “Dernek yönetim kurulu üyemiz Esenay Hacıosmanoğlu,  ÇED Başvuru dosyasının çok eksik ve yetersiz olduğunu, ayrıca, Kısacık Altın Madeni ile Dağahmetçe RES projesinin alanlarında çakışma olduğunu, iki projenin bir arada olamayacağını ve bu nedenle iptal edilmesi gerektiğini, alanların çakışmasının başvuru aşamasında belli olduğu halde bu bilginin halka aktarılmadığını ve ÇED başvuru dosyasında yer almadığını ve bunun son derece güven sarsıcı bir durum oluşturduğunu, Dağahmetçe köyünün tamamen santral alanı içinde kaldığını, proje bütününe yönelik mülkiyet durumunun tespitinin dosyada yer almadığını,  dosyada proje ile ilgili detayların olmadığını, kümülatif etki değerlendirmesinde yalnızca yakındaki bazı RES projelerinin dikkate alındığını ve bölgedeki maden projelerinin ve taş ocaklarının hesaba katılmadığını belirtti.”
 
‘Doğaya zarar verecek’
 
Derneğin yönetim kurulu üyesi Seyhan Yüksek’in, projenin köylünün tarım arazisi, merası, ormanı ve ceviz bahçesinin içinde planlandığını paylaştığına değinilen açıklamada, “Seyhan’ın türbinlerin kuş ve yarasa ölümlerine neden olduğu, bölgede klima etkisi yaparak, iklimi değiştirdiğini dile getirdiğine işaret edildi. 
 
Köylülerin ve yaşam savunucularının Dağahmetçe RES projesine karşı olduğu vurgulanan açıklamada, köylülerin ve yaşam savunucularının lehine bir sonuç beklendiğinin altı çizildi.