Dêrsim'deki doğa talanına karşı mücadele çağrısı

  • 14:38 16 Mayıs 2024
  • Ekoloji
 
İZMİR - Dêrsim'de yapılması planlanan maden projelerine karşı ortak açıklama yapan kurumlar, "Doğamızdan ve ocaklarımızdan ellerinizi çekin" diyerek doğa talanına karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı.
 
İzmir Dersim Dernekleri, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Demokratik Aşevi Dernekleri (DAD) İzmir Şubesi ve Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) İzmir Bileşenleri, Dêrsim’de yapılması planlanan maden projeleri ile Türkiye ve Kurdistan’da süren ekoloji talanına karşı İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın metnini İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği Eşbaşkanı Hasan Ali Kılıç okudu.
 
‘Dêrsim insansızlaştırılmak isteniyor’
 
Dêrsim’in uzun bir süredir baraj projeleri, orman yangınları ve zorla köy boşaltmalar ile hedeflendiğini söyleyen Hasan, şimdi de 145 maden ocağı projesi ile talan edilmek istendiğini belirtti. Hasan, Dêrsim’in insansızlaştırılmak istendiğini vurgulayarak, “Dersim; 60 kilometre uzunluğundaki Munzur Dağları’nın tamamı maden sahası ilan edilerek daha büyük bir yıkıma uğratılmak istenmektedir. Bu projeler kapsamında olumsuz etkilenen Sarı Saltık, Aliboğazı ve Derviş Cemal köyü sakinleri haklı olarak tepkilerini dile getirerek projelere son verilmesini talep etmekte ve bu konuda kamuoyundan destek beklemektedir. Ayrıca Çiçekli mevkiinde yapılan ağaç kıyımı da güncel olarak özel şirketler eliyle sürdürülmektedir” dedi.
 
‘Dêrsim’de yapılması planlanan maden projeleri geri çekilsin’
 
Dêrsim’in yüzyılları kapsayan bir kuşatma yaşadığını söyleyen Hasan, yer altı ve yer üstü kaynaklarına el konulduğunu ve halkın derin bir yoksulluk ve sefalete mahkûm edildiğini ifade etti. Hasan, şu ifadelere yer verdi: “Soykırım, inkar ve imha politikalarıyla halklarımız hep bir savaşa, yıkıma tabi tutuldu. Egeden sesleniyoruz; Dêrsim Sarısaltık, Aliboğazı, Derviş Cemal, Çiçekli köylerinde ve bir bütün olarak Dêrsim ve Munzur Dağlarında yapılmak istenen maden projelerinden, orman kesiminden- yakmaktan, baraj projelerinden vazgeçin! Savaş politikalarının eko kırıma ve doğa talanına yol açtığını biliyoruz. Halklarımıza yıllardır açlığı yoksulluğu yıkımı yaşatan bu savaş politikalarını terk edin. Halklarımızın gerçekliğini görün ve hakikati kabul edin”
 
‘Hep beraber mücadele etmeye devam edeceğiz’
 
Basın toplantısının ardından söz alan EGEÇEP’ten Derya Lim ise şunları söyledi: “Ülkemizdeki doğa talanı artık korkunç boyutlara gelmiş vaziyette. Onun için hepimiz birleşmeliyiz. Kazdağları’ndan Cudi’ye, Akbelen’den Dêrsim’e nerede bir doğa talanı varsa, hak ihlali varsa doğaya karşı işlenen bu eko-kırım suçunun önlenmesi için birlikte mücadele etmemiz gerektiğine inanıyorum. Hep beraber mücadeleye devam edeceğiz”
 
‘Nehak zihniyet, Dersim topraklarını çoraklaştırmak istiyor’
 
Ardından konuşan DAD Genel Sekreteri Asil Benler de, bu durumun kültürel soykırım anlamında asimilasyonun yansıması olduğunu dile getirerek “Eğitimin tamamen Türk İslam hissiyatıyla dizaynı, eğitimin dinselleştirilmesi ile toplumun geleceğini zapturap altına alma, dindar ve kindar gençlik yetiştirme bağlamında hedeflere tekabül eden yaklaşımlar var. Nehak zihniyet, Dersim topraklarını çoraklaştırmak istiyor. Türkiye ve dünyanın her yerinde eko kırım politikalarına karşı bir arada mücadeleyi sürdürmeliyiz” diye konuştu.