HEDEP Kurdistan’daki ekonomik eşitsizliğe dikkat çekti

  • 23:11 7 Kasım 2023
  • Emek/Ekonomi
ANKARA - HEDEP’li Sümeyye Boz, Kurdistan’a yönelik “ekonomik eşitsizliğe” dikkat çekerken, sözleri kesildi. 
 
Meclis’in Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Mûş Milletvekili Sümeyye Boz da söz aldı. Sümeyye, Türkiye’de bulunan bölgeler arasında eşitsizlik olduğunu ifade ederek, bu eşitsizliğin “ekonomik ırkçılığa” kadar vardığını belirtti.
 
‘Mahrumiyet bölgesi’
 
Wan, Mûş ve Colemêrg’e dikkat çeken Sümeyye, “Bu iller ve çevre iller bir mahrumiyet bölgesi durumu içindeler. Sanayide, tarımda, oluşumda, eğitimde, sağlıkta ve neredeyse her alanda bu iller son sıralarda olduğunu duyuyoruz. Neden diye bakana sormak gerekiyor. Tabii ki politik sebepleri var. Şimdi iktidarın bilinçli tercihleri ile olduğunu söylemekte bir beis yok. Çünkü şeker fabrikası kamu işletmesi iken özelleştirildi ise bilinçli bir tercihtir” dedi.
 
‘Tekçi politikanın sonucu’
 
Mûş Ovası’nda tarım yapıldığı taktirde tüm Türkiye’ye yetecek düzeyde olduğunu ancak yapılmamasının da bir tercih olduğunu kaydeden Sümeyye, “Merkezi bütçenin yüzde 10’nun savunmaya sanayisine ayrılması da bilinçli bir tercihtir. Kürt sorunun çözümsüzlüğünde ısrar edilmesi de yine bir tercihtir. Bu tercihlerin olumsuz sonuçlarını görüyoruz. Nedir bunlar? Kürt sorunun çözülmemesi, ülkenin demokratikleşmemesi anlamına geliyor. Demokratikleşememe de aynı zamanda gelişim gösterememe de birebir bağlantılıdır. Bu da iktidarın tekçi politikalarının sonucudur” diye belirtti.
 
‘Muş’ta su yok!’
 
Sümeyye, “Savunma sanayiye yatırım yapacağınıza ülkenin gençliğine yatırım yapın. Çatışmalar derinleştirileceğine devlet yurtlarında gençler korunsun istiyoruz. Bunları söylemek problem olmamalı. Seçim bölgem olan Muş’ta tarım ve hayvancılığa yeterli yatırım yapılmazken, sanayiye ve teknolojiye yatırım yapılması beklenebilir mi? Sadece su sorununa burada değinsek saatlerce, günlerce konuşabiliriz. Ancak kısaca yer altı ve yer üstü zenginlikleri olan iki tane barajı olan bir kentte içme suyu sorunu bir yana bırakın çok ciddi bir biçimde kullanım amaçlı su sorunu var, hala yaşanıyor. Birçok köyde sulama kanalı dahi yok. Yurttaşlar arayıp içme suyunun olmadığını söylüyor. Köylülerin suları kesiliyor. Biz böyle bir tablodan bahsederken bakan Muş’ta astronotlarla bilimsel deneyler yapıldığından bahsetti. Hakikaten bu bizim için çok astronomik hatta trajikomik” ifadelerini kullandı.
 
‘Ekonomik ırkçılık’
 
Sümeyye, konuşmasının devamında şunları dile getirdi: “Tarımsal üretimde teknolojinin kullanılması ile yüksek verim elde edilebilir. Muş’ta ovalar Türkiye’nin doğal gıda ihtiyacını tek başına karşılayabilecek bir potansiyele sahip. İşte bölgesel eşitsizlik ve ekonomik ırkçılık dediğimiz şey tam olarak da bu. Muş Ovası Konya Ovası kadar değeri hak etmiyor mu? Muş’taki potansiyel ortaya çıkarılmıyor. Buna dair bir politika uygulanmıyor. Bunlar nedeniyle bölge cezalandırılıyor. Kentte tarımsal üretime dayalı sanayi sektörüne hitap edecek olan tesisler olursa kent ekonomik açıdan rahatlayacak. İşsizlik ortadan kalkacak. İlin yerel ekonomisine katkı sağlanacak.”
 
Meclis rozeti
 
Boz sözlerine, “Bölgesel eşitlik neden Kürdistan’da olmuyor” diyerek sözlerini sürdürürken sözleri komisyon Başkanı Mehmet Muş tarafından kesildi. Muş, “Bu her yaptığınızda size Anayasa’nın 3’üncü maddesini hatırlatacağım, tamam mı?” dedi. Boz, Muş’a, “İşte böyle söyleyerek tekrar ötekileştirmeyi, ırkçılığı dayatıyorsunuz” diyerek, tepki gösterdi. Muş, Karadeniz’e daha az yatırım yapıldığın ancak Karadenizlilerin “isyankar” olmadığını söylemesi dikkat çekti. İYİ Partili Yavuz Aydın ise HEDEP’lilerin niçin Meclis rozetini takmadığını sorguladı. Ömer Öcalan ise Aydın’a, “AKP’liler de takmamış” diyerek, cevap verdi.