KHK eyleminde Newroz mesajı: Son sözü hep direnenler söyler

  • 19:58 20 Mart 2024
  • Emek/Ekonomi
İZMİR - KHK ile işlerinden ihraç edilen kamu emekçileri 286'ncı hafta eyleminde Newroz mesajı vererek, “Savaşa, sömürüye ve zulme karşı; son sözü hep direnenler söyler şiarıyla, bütün üyelerimiz görevlerine dönene kadar, yaşanan bu hukuksuzuklar karşısında mücadele kararlığı içinde olacağımızı buradan bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyoruz” dedi.
 
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu’nun, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine iadesi için düzenlediği oturma eylemi 286’ncı haftasında devam etti. "İhraç tecrittir. Tecrit insan hakları ihlalidir. Hak ihlallerine hayır. İşimize geri döneceğiz" pankartı açılan açıklamada sık sık "Zafer direnen emekçinin olacak", "Asla yalnız yürümeyeceksin" ve "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı.
 
Açıklamada konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Zeliha Danyeli, 2024 yılı Newroz’unu siyasal, ekonomik ve toplumsal olarak birçok sorun içerisinde karşıladıklarını belirtti. 7 Ekim’de başlayan İsrail-Filistin savaşının sürdüğünü ve Lübnan'a yayılma riski bulunduğunu söyleyen Zeliha, "Savaşlar ve silahlı çatışmalar gibi kapitalizmin rantçı, talancı, doğa, insanlık ve emek düşmanı politikaları halkları ve emekçileri sömürmeye, yoksullaştırmaya devam ediyor. Newroz’u 31 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimlere yaklaşırken karşılıyoruz. Derinleşen yönetememe krizinden çıkamayan AKP; halkın iradesine ipotek koyarak, yurttaşların çalışma hakkı ve hukuk güvencesini hiçe sayarak, demagojik söylemlerle toplumsal kutuplaşmalar yaratarak ülkemizi çok tehlikeli bir uçuruma sürüklemektedir" dedi.
 
Newroz’un önemine vurgu
 
Türkiye'de ise halkların karanlığa karşı aydınlık, barış ve kardeşlik mücadelesinin sürdüğünü söyleyen Zeliha, demokratik ve barışçıl yollar yerine savaşa, kutuplaşmaya dayalı politikaların ekonomik krizin büyümesine neden olduğunu vurguladı. Newrozun aynı zamanda toplumsal mücadele açısından da önemli olduğunu belirten Zeliha, "Kürt sorunu başta olmak üzere farklı kültür, kimlik ve etnik yapıların yıllardan beri yaşadığı, anayasal eşit yurttaşlık, barış ve diyalog temelinde çözümü mümkün olan her konu şovenizmi körüklemenin, halkları karşı karşıya getirmenin, muhalefeti parçalamanın bir aracı olarak kullanılmak isteniyor. Newroz tüm baskı politikalarına ve uygulamalarına karşı yürütülen mücadele tarihinde önemli bir yere sahiptir. Newroz, zorluklardan, baskılardan kurtuluşa, karamsarlıktan umuda, ölümün kutsanmasından yaşamanın ve yaşatmanın esas alınmasına geçişin adıdır" diye belirtti.
 
‘Son sözü hep direnenler söyle’
 
Newroz'un yeni başlangıçlar, karanlığı dağıtma umudu olduğuna işaret eden Zeliha, "Bu ruhla günümüz Dehakların zulmüne karşı barışın, özgürlüğün, demokrasinin egemen olacağı demokratik, eşitlikçi, laik, özgürlükçü bir toplumu savundukları için işlerinden ihraç edildiler. Selam olsun haksızlığa karşı hakları için direnenlere. Savaşa, sömürüye ve zulme Karşı; son sözü hep direnenler söyler şiarıyla, bütün üyelerimiz görevlerine dönene kadar, yaşanan bu hukuksuzuklar karşısında mücadele kararlığı içinde olacağımızı buradan bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyoruz.2024 Newroz’unun barış ve kardeşliğe vesile olmasını umuyor, tüm emekçilerin, halkların Newroz’unu kutluyoruz" diye konuştu.