Zeynep Celaliyan’a kelepçeli sorgu ve pişmanlık dayatması

  • 15:40 3 Aralık 2023
  • Güncel
 
HABER MERKEZİ - İran’da 16 yıldan bu yana tutsak olan Kürt siyasetçi Zeynep Celaliyan’ın kelepçeli olarak sorgulandığı ve pişmanlık dayatıldığı öğrenildi. 
 
Doğu Kürdistan İnsan Hakları Ağı, İranlı yetkililerin geçtiğimiz haftalarda Kürt siyasi tutuklu Zeynep Celaliyan’ı kelepçeli olarak sorguladığını açıkladı. NÛJINHA’da yer alan habere göre açıklamada, “Kelepçeli sorguya alınan Zeynep Celaliyan’a ailesiyle görüşebilmesi için zorla itirafta bulunması ve pişmanlık duyması yönünde dayatmalarda bulunuldu. Zeynep Celaliyan, pişmanlık dayatmasını kabul etmediği süre boyunca tıbbi hizmetlere erişim de dahil olmak üzere tüm temel haklarından mahrum kalacak” denildi.
 
Tedavi edilmiyor
 
Kürt siyasetçi Zeynep Celaliyan, 26 Şubat 2008'de tutuklanarak ömür boyu hapse mahkum edildi. 2 yıl 8 aydır tüm haklarından mahrum bırakılan Zeynep Celaliyan, Yezd Merkez Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor. Zeynep Celaliyan’ın, görme bozukluğu, astım, böbrek ve sindirim sistemi gibi birçok sağlık sorunu bulunuyor. Zeynep Celaliyan’ın, sağlık hizmetlerinden yararlanmasına ve tedavi olmasına izin verilmiyor.