Kobanê kararına tepki: Siyasi darbe

  • 16:40 19 Mayıs 2024
  • Güncel
 
KONYA / ŞIRNEX - Konya ve Cizîr'de Kobanê Davası'nda çıkan karara tepki gösterilerek kararla siyasi darbe yapıldığı belirtildi.
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Konya ve Şirnex’in (Şırnak) Cizîr (Cizre) ilçesinde Kobanê Davası’nda çıkan karara ilişkin açıklama yapıldı.
 
Konya 
 
Konya İl Örgütü, Kobanê Davası’nda verilen kararı parti binasında düzenlenen basın toplantısıyla protesto etti. Toplantıya, parti il yönetici ve üyeleri katıldı. İl Eşbaşkanı Mulla Şimşek, Türkiye’nin hukuk ve yargı tarihine kara bir lekenin daha sürüldüğünü belirterek, “Çetelerin, mafyaların, kol gezdiği Kürtleri asit kuyularında katleden, binlerce faili meçhul cinayet işleyen JİTEM davalarının aklandığı bir süreçte Kürtler, devrimci ve sosyalist siyasetçiler cezalandırılıyor. Sincan’da AKP-MHP yargısı tarafından bir hukuk katliamına daha imza atılmıştır. Kürt siyasetçilere toplamda yüzlerce yılla varan hapis cezaları verilmiştir. Türkiye'de yargı diye bir şey kalmamıştır. Kobanê davasında bir hukuki darbe daha, bir siyasi darbe daha gerçekleştirilmiştir” dedi. 
 
Dayanışma ile boşa çıkarılacak
 
Mulla, normalleşme ve yumuşama mesajlarının verildiği süreçte HDP’nin Kürt siyasetinin, devrimcilerin ve demokratların, iktidar tarafından siyaset sahnesinden silinmek istendiğini vurgulayarak, “Ama çok iyi bilsinler ki biz Kürtler, emekçiler, yoksullar yine her zaman olduğu gibi sahada omuz omuza dayanışarak bu kirli kararları boşa çıkaracağız, arkadaşlarımızı bir gün mutlaka özgürleştireceğiz” diye belirtti. 
 
İktidarın kararla birlikte DAİŞ’in yanında olduğunu gösteren bir karar verdiğini dile getiren Mulla, mücadelelerinin devam edeceğini, ezilen halklarla birlikte kazanacaklarını ifade etti. 
 
Şirnex
 
DEM Parti Cizîr İlçe Örgütü de karara ilişkin parti binası önünde açıklama gerçekleştirdi. “Kobanê rûmeta me ye” (Kobanê onurumuzdur) pankartının açıldığı açıklamaya, Şirnex Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisitleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. 
 
'Demokratik siyasetten vazgeçmeyeceğiz'
 
Açıklamayı okuyan İlçe Yöneticisi Dilber Güzen, onurlu bir barış için mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı. AKP-MHP iktidarının Kürtleri kendileri için bir tehlike olarak gördüğünü belirten Dilber, “Siyaseten bizlerle baş etmenin mümkün olmadığını bildikleri için sürekli kaos yaratarak ve savaş çığırtkanlığı yaparak demokratik siyasetin önünü tıkamaya çalışıyorlar. Siyasetçileri, belediye başkanlarını tutuklayarak, bizleri cezalandırıp teslim almaya çalışıyorlar. Ama unuttukları bir şey var ki Kürt halkı baskılara, tutuklamalara ve yargılamalara hiçbir zaman boyun eğmedi ve diz çökmedi. Buradan bir kez daha haykırıyoruz; tüm baskılarınıza, haksızlıklarınıza rağmen demokratik siyasetten vazgeçmeyeceğiz. Barışı ve demokrasiyi savunmaktan bir adım dahi geri atmayacağız. Bu ülkeye barışı getirene kadar kanımızın son damlasına kadar mücadele etmekten geri durmayacağız” diye belirtti. 
 
Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı. Daha sonra “Bijî berxwedana Kobanê” sloganıyla eylem son buldu.