DAİŞ saldırısını eleştiren Çağlar Demirel’e ceza talebi

  • 10:39 27 Eylül 2022
  • Hukuk
 
DİYARBAKIR - HDP eski milletvekili Çağlar Demirel hakkında “DAİŞ’in saldırılarını AKP organize ediyor” sözleri nedeniyle hapis cezası istendi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekili Çağlar Demirel’in milletvekili olduğu dönemde yaptığı bir konuşma nedeniyle hakkında “Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini aşağılama” suçlamasıyla açılan davanın duruşması Diyarbakır 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Çağlar duruşmaya katılmazken, avukatı Serdar Çelebi hazır bulundu.
Çağlar hakkındaki suçlamaları belirten mahkeme, Çağlar’ın 5 Kasım 2016 tarihinde konuşmacı olarak katıldığı bir mitingde DAİŞ’in saldırılarına ilişkin sarf ettiği “Dünkü saldırı DAİŞ çetelerinin AKP ile birlikte organize ettiği bir bombalı saldırıydı. Bugün devlet ve AKP hükümetinin hukuksuzca eş başkanlarımızı, milletvekilimizi kaçırarak gasp ettiğini düşünüyoruz” sözleri ve katıldığı 2 eylem nedeniyle yargılandığını söyledi.
 
İddia makamı ceza istedi
 
Duruşmada mütalaasını mahkemeye sunan iddia makamı, Çağlar’ın söz konusu ifadelerinin “Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini aşağılama” niteliğinde olduğunu belirterek, Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesince hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. İddia makamı, dava kapsamında yer alan farklı tarihlerdeki 2 konuşma nedeniyle Çağlar’ın Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığına ve bu yargılamanın karara çıktığına işaret etti. İddia makamı, bundan dolayı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 223/7’nci maddesinde yer alan “Aynı fiil nedeniyle, aynı sanık için önceden verilmiş bir hüküm veya açılmış bir dava varsa davanın reddine karar verilir” hükmü kapsamında, 2 ayrı konuşma kısmı için davanın reddini istedi.
 
Çağlar’ın avukatı Serdar Çelebi, mütalaaya karşı savunma yapmak üzere süre talebinde bulundu.
 
Mahkeme, avukatın süre talebini kabul ederek, duruşmayı 15 Kasım’a erteledi.