Serpil Erfındık davasında iki memura ceza talebi

  • 13:41 26 Şubat 2024
  • Hukuk
 
 
İZMİR - Serpil Erfındık’ın katledilmesinde ihmali olan memurlar hakkında AYM kararıyla açılan davada dönemin İzmir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zafer Yıldırım ve Şehit Coşkun Erçin Polis Merkezinde amiri başkomiser Ramazan Kadir hakkında ceza talep edildi.
 
İzmir’de 15 Aralık 2013’de Serpil Erfındık’ı katleden Vedat Atik’in  yargılandığı davaya dair Serpil’in katledilmesinde kamu görevlilerinin ihmali olduğuna karar veren Anayasa Mahkemesi’nin yeniden yargılama kararı sonrası devam eden davanın duruşması görüldü. Bayraklı Adliyesi 17’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, Serpil’in aile avukatları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı katıldı. Duruşmayı, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) ve Karabağlar Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri de takip etti.
 
‘Başkomiser hakkında kusur ve ikmalden ceza talebi’
 
Duruşma kimlik tespiti ile başladı. Avukatlar önceki duruşmadaki ifadeleri tekrar etti. Duruşmada savcı mütalaa verdi. Şehit Coşkun Erçin Polis Merkezi amiri başkomiser Ramazan Kadir hakkında ise 21 Haziran 2013’de Serpil’in evde fail tarafından kaçırılması, tehdit ve hakarete maruz kalmasına dair açılan davanın İzmir 15. Aile Mahkemesi’nin aldığı kararı uygulamadığı gerekçesiyle cezalandırılması istendi. Karara göre, Serpil ziyaret edilerek bulunduğu konutun çevresinde gözlem yapılması gibi talimatların yerine getirilmediği, bu nedenle görev kusur ve ikmalinin bulunduğu için Ramazan Kadir hakkında ceza talep edildi.
 
6 memur hakkında beraat talebi
 
Aynı polis merkezinde görevli olan Ali İhsan Özelçin, Saadet Sezercan, Muhammet Fatih Okur ve Gülyamin Bakar'ın ise görevlerinin niteliği ve faile verilen tedbir kararlarının uygulanmasında bir görev ve ihmallerinin bulunmadığı belirtildi. Ayrıca Buca İlçe Jandarma Komutanlığı'nda Asayiş Tim komutan yardımcısı uzman jandarma İbrahim Özcan ve Genel idari hizmetlerden (GİH) sorumlu sivil memur Muhammet Fatih Okur hakkında da aynı gerekçe ile beraat talep edildi.
 
‘Dönemin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürüne ceza talebi’
 
İzmir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve ŞÖNİM'in 6284 sayılı yasa gereğince şiddete maruz kalan kadın lehine tedbir talep etme, tedbir kararlarının uygulanmasını denetleme, koruyucu ve önleyici tedbir kararlarının etkin bir biçimde uygulanmasını sağlamak, bu husus da kurumlar arasında ki koordinasyonu sağlamak görevlerini ihmal etmiş olduğu için dönemin İzmir Aile ve Sosyal Politikalar il müdürü Zafer Yıldırım hakkında ceza talep etti. Mütalaada Serpil’in fail Vedat Atik’in şiddetine her maruz kaldığında polise ve yargı görevlilerine başvuruda bulunduğu hatırlatıldı. Mütalaada,  “Serpil Erfındık'ın risk altında olduğu açık iken Serpil’le hiç bir şekilde irtibat kurulmadığı, tedbir kararlarının uygulanmasının ve infazının takip edilmediği, tedbir kararlarının yetersiz kaldığı durumlarda ek tedbir talebinde bulunulmadığı için Serpil’e ilişkin olarak kurum içerisindeki gerekli görevlendirme ve koordinasyon hususunda genel görev ihmalinin bulunduğu ve ihmalin Serpil Erfındık'ın yaşam hakkının korunmasında da ihmale sebebiyet verdiği” kaydedildi.
 
Daha sonra söz alan Serpil’in aile avukatları süre talep etti.
 
Duruşma, avukatların süre talebinin kabul edilmesi üzerine 22 Mart’a ertelendi.