şiddetin devamlılığı...

  • 09:07 23 Kasım 2023
  • Kadının Kaleminden
 
“on yıllardır süren, adı bile konmayan savaşın bu toplumda nasıl çarpıklıklara sebep olduğundan kimse bahsetmek istemiyor. mirabal kardeşleri andığımız 25 kasım bunun üzerine düşünmenin vesilesi olsun.”  
 
ayşe düzkan
 
abd, vietnam’dan 1973 yılında çekildi. daha önce haritada gösteremeyecekleri bir yerde, ne olduğunu tam anlamadıkları bir çatışmada savaşan erkekler, evlerine, yurtlarına döndü. bunu izleyen yıllarda bu erkekler üzerinde yapılan araştırmalar, yüksek oranlarda sert ve hafif madde kullanımı, çeşitli fiziksel, duygusal sorunlar tespit etti, bu erkeklerin dörtte bir kadarı, tutuklanmalarına sebep olan suçlar işledi. hemen hepsinde travma sonrası stres bozukluğu görülüyordu, öfkeli ve şiddete, geçmişe göre daha yatkın hale gelmişlerdi.
 
abd ordusu, vietnam’da köyleri yakıp yıktı, sivilleri öldürdü, kollarını bacaklarını kesti, kadınlara tecavüz etti. bu şiddetten birçok amerikalının haberi yoktu, haberi olanların bir kısmı abd’nin savaşı kazanabilmesi için bunu gerekli görüyordu, askeri kurumlar bunu zaten teşvik ediyordu. vietnam’daki savaşı kazanmanın ya da kaybetmenin abd vatandaşlarının hayatına hiçbir etkisi olmayacaktı. ama çocuklarının orada savaşmasının büyük etkisi oldu. savaştan dönenler arasında intiharlar ve erkek şiddeti yüksekti.
 
vietnamlılar, abd’de vietnam savaşı olarak anılan çatışmalardan amerikan savaşı olarak bahsediyor. bu savaş, düşman sayılan bir halka, o halkın kadınlarına yönelik suçların orada kalmayacağını gösterdi.
 
çünkü erkek şiddeti, eli alışarak, eli artırarak çoğalır.
 
amerikalılar komünizm öcüsüyle korkutulup vietnam halkına yönelen şiddete rıza göstermişti. bugün türkiye’de, birçok kadın, terör öcüsüyle, kendilerinden saymadıkları, düşman saydıkları kadınlara, kendileri adına gösterilen şiddete, tecavüzlere itiraz etmiyor, hatta zaman zaman bunları destekliyor. o erkeklerin evlerine döndüklerinde nasıl insanlar, nasıl erkekler olacaklarını akıllarına getirmiyor. on yıllardır süren, adı bile konmayan savaşın bu toplumda nasıl çarpıklıklara sebep olduğundan kimse bahsetmek istemiyor. mirabal kardeşleri andığımız 25 kasım bunun üzerine düşünmenin vesilesi olsun.