Çocuklar sanatın temelini Zarok Ma’da atıyor

  • 09:03 20 Eylül 2022
  • Kültür Sanat
 
 
DİYARBAKIR - “Mala we ya dûyemîn” sloganıyla çalışmalarına devam eden Zarok Ma, çocuk ve gençlere yönelik asimilasyon politikalarını bertaraf etmeyi amaçlıyor. Eğitmenlerden Evindar Dulek, “İnsan, dilini, kültürünü ve tarihini evinde öğrenir” diyerek Zarok Ma’yı büyütme çağrısında bulundu. 
 
2010 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin (DBB) desteğiyle inşa edilen Aram Tigran Konservatuarı 2016 yılının Kasım ayında kayyım tarafından kapatıldı. Ardından konservatuarda bulunan eğitmenler, belediyelerden bağımsız olarak Ma Müzik akademisini kurdu. 3 Mart 2017’den bu güne eğitim faaliyetlerini sürdüren Ma Music, 6 Temmuz 2021’de 0-5 yaşına kadar çocuklara dil ve kültür alanında eğitim veren Zarok Ma Akademi’sini kurdu. 
 
Zarok Ma Akademi’de dersler, aynı yaş gruplarına ait 6 kişilik sınıflardan oluşuyor ve bu derslere ebeveynler de katılabiliyor.  “Mala we ya dûyemîn” (ikinci eviniz) sloganı ile çocuklara müzik alanı yaratılan bu evde hem çocuklara hem de ebeveynlere müzik, kültür, dil ve tarih konusunda birçok eğitim veriliyor.  Ma Müzik eğitmenlerinden Evindar Dulek, kuruluşunda bir yılı geride bırakan Zarok Ma Akademisi’ne dair konuştu.
 
Çocuklar temeli burada atıyor 
 
Çocukların direkt olarak akademi ile eğitime başladıklarını ve bunun bir eksiklik olduğunu söyleyen Evindar, “Biz Ma Müzik’i açtığımız zaman çocuk akademisi ve eğitimi ile başladık ve zincir gibi bir eksiklik hissettik, çocuklar direkt akademiye başlıyordu ama bunun öncesinde bir eğitim yoktu. Biz de artık temelimizi atmak istedik. Ve 0-5 yaş arası çocukları Zarok Ma’da eğitip sonrasında akademiye yerleştirdik. Neden akademi diyoruz; çünkü çocuklar burada büyüyüp sanatın ve yurtseverliğin temelini burada atıyorlar. ‘Çocuktur anlamaz’ diyoruz ama en büyük ve en önemli etki çocukken alınır” ifadelerine yer verdi.
 
‘Dışarıda çocukları asimile eden bir sistem var’
 
Yaşamın her alanında Kürt çocukları üzerindeki asimilasyon politikalarının hayata geçirildiğine dikkat çeken Evindar, Zarok Ma’nın bu tür politikalara karşı bilinç oluşturmak adına bir adım olduğunu söyledi. Evindar, sözlerine şöyle devam etti: “Okullarda ve sanalda yürütülen politikalardan Kürt gençleri ve çocuklarının ne kadar çok etkilendiğini herkes biliyor. Hem dil hem de kültür açısından bir asimilasyon söz konusu.  Bu asimilasyona karşı savunmada olmalıyız. Bizim de çocuk akademisini kurmamızın sebebi budur diyebiliriz. Sürekli akademi diyoruz ama akademi kelimesini basit görmemeliyiz. ‘Savaş’ kelimesini kullanmak istemiyorum ama ne yazık ki asimilasyona karşı bizler büyük bir direniş sergiliyoruz. Ve bu özel bir savaştır. İnsanlar kolaylıkla söyleyemiyor. Biz de çocukları kültür-sanat ve dil konusunda yetiştirmek ve bu alanda onları güçlendirmek istedik. Akademi de bunun için güçlü bir adımdır.”
 
‘İnsan dilini kültürünü tarihini evinde öğrenir’
 
Kürt çocuklarının tarih, dil ve kültür konusunda henüz erken yaşta bilgi sahibi olmasının önemli olduğunun altını çizen Evindar, “Sloganımızı eminiz ki herkes biliyor, diyoruz ki ‘Mala we ya dûyemîn.’ Ev diyoruz çünkü buranın özel bir yer olarak tanımlanmasını istemiyoruz” dedi. Evindar, “İnsan, dilini, kültürünü ve tarihini evinde öğrenir. Neyin ne olduğunu evinde hisseder ve evinde büyür, bunları gördükçe. Biz de Zarok Ma’yı böyle bir yer yapmak istedik. Bir yerde burası senin evinken, bir yerde de dil, kültür ve Kürtçe yaşam üzerine burada hayatına bir şeyler katmak istiyorsun. ‘Her şeyi bu evde öğreniyorum’ diyorsun. Bu sebeple Zarok Ma’ya önem veriyoruz ve sloganımız da fazlasıyla önemli ve kıymetlidir” sözlerine dikkat çekti.
 
‘Sekiz haftada mezun olup Ma Müzik’e yerleştiler’
 
Yeni bir döneme adım attıklarını söyleyen Evindar, geçtiğimiz yıl mezun olan çocukların ikinci seviyeye geçtiklerini kaydetti. Evindar, “Bir yılı geride bıraktık ve büyük bir açılış sergiledik ve çok güzel geçti. Geçen yıl yaklaşık 725 öğrenci kayıt yaptırmıştı. Aralarında devam edenler de vardı, kayıt yaptırıp gelmeyenler ve sonuna kadar devam edip bitirenler de vardı. Böylesi büyük bir yıl geçirdik. Şuan da yeni bir döneme başlıyoruz. Geçen yıl gelen çocuklar şimdi ikinci seviyeye geçtiler. Mezun olan çocuklar var. Çocuklarımızı sekiz hafta da mezun ettik ve sonrasında artık Ma Müzik’e yerleştirdik. Orada da bazı çocuklar küçüktü, bazı çocukların ise temeli akademiye uygun değildi. Akademiye teşvik etmek iyi oldu. Bu kadar insan kaydını yaptırdı ve burada eğitim gördü hem aileler hem çocuklar. Burada yetiştiler ve akademiye gittiler. Bazıları da bir takım kurslara yerleştiler. Burada kalan 300 öğrenci var. 200’e yakın da yeni kayıt yaptıran çocuğumuz bulunmakta” dedi.
 
‘Planımız bir yıllık veya birkaç yıllık değil’
 
Son olarak hali hazırda işleyen planlarının sürekli olmasını umut eden Evindar, “Planımız bir yıllık veya birkaç yıllık değil. Bunun sürekli olmasını umut ediyoruz. Çocukların Zarok Ma’dan, Ma Müzik’e oradan da bilinçli ve yetiştirilmiş bir şekilde akademiye yerleşmelerini istiyoruz. Her zaman diyoruz biz sloganımızın arkasındayız. Aileler çok korkuyor, çocukların küçüklüğünden büyüklüğüne kadar gözlerinden sakınıyorlar. Ne yazık ki dışarıda kültür ve dil bakımından büyük bir savaş var. İstiyoruz ki aileler bundan korkmasınlar artık. Sürekli ‘Çocuklarınızla Kürtçe veya kendi anadilinde konuşun’ diyoruz ama bu cümle artık ailelerin canını acıtmasın. Eğer siz dil ve kültürünüzü evinizde bulundurmazsanız yıllar geçse de çocuklar bir şey öğrenemezler” ifadelerini kullandı.