Tiyatro Festivali'nin 3’üncü gününde İstanbul Sözleşmesi mesajı

  • 21:05 25 Eylül 2022
  • Kültür Sanat
 
VAN - ŞanoWan tiyatro grubu tarafından düzenlenen 3’üncü Tiyatro Festivali, üçüncü gününde de yoğun ilgi gördü. Kadına yönelik her türlü erkek şiddetine dikkat çekilen “Bir kadın uyanıyor” oyununda “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” mesajı verildi.
 
Van’da ŞanoWan tiyatro grubu tarafından “Ew roj wê hile, ew bihar wê bê” şiarıyla düzenlenen 3’üncü Tiyatro Festivali 3’üncü gününde de yoğun ilgi ile karşılandı. Aydın Perihan Alışveriş Merkezi’nin (AVM) 3’üncü katında bulunan ŞanoWan sahnesinde düzenlenen festivalin 3’üncü gününde “Bir kadın uyanıyor” ve “Pirimis” isimli oyunlar sahnelendi.
 
İstanbul Sözleşmesi mesajı
 
Saat 15.00’te oynanan “Bir kadın uyanıyor” oyununda babası asker, boşandığı erkek ise doktor olan bir kadının yaşamı konu edilirken, kadının gerek babası gerekse de evli olduğu erkek tarafından maruz kaldığı başta psikolojik olmak üzere şiddetin boyutları işlendi. Kadına biçilen toplumsal norm ve algıların da ele alındığı oyunda, toplumun kadına nasıl bir rol yüklediğine yer verildi. Birçok konuda şiddete maruz kaldığı erkekten boşanmak isteyen kadının açtığı boşanma ve nafaka davası 4 yıl sürerken, hukukun kadına yaklaşımı eleştirildi. Özcesi toplumsal kılıflardan sıyrılarak yaşamını kuran güçlü kadın karakteri canlandıran oyuncu, sahnede “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” mesajını verdi. İki saat süren ve büyük beğeni toplayan oyun alkışlarla son buldu.
 
Ardından saat 20.00’de ise danstan oluşan “Pirimis” adlı oyun sahnelendi. Dans, alkışlar eşliğinde son buldu.
 
Festival yarın 4'üncü gününde saat 15.00’te “Tu ne Gara yî” ve saat 20.00’de de “Buka leki” isimli oyunlarla sürecek.