Mêrdîn’de Kitap Festivali başladı

  • 13:48 17 Mayıs 2024
  • Kültür Sanat
 
MÊRDÎN - Mêrdîn'de Kürt yayınevleri ve yazarlarının katılımı ile üç gün sürecek olan 1'inci Kitap Festivali başladı.
 
Mêrdîn'de 1'inci Kitap Festivali düzenleniyor. 20 ayrı Kürt yayınevi ve 62 Kürt yazarın katılımı ile başlayan 1'inci Kitap Festivali Mêrdîn Barosu’nda gerçekleştiriliyor. Sabah saatlerinde yayınevlerinin kitap standlarını kurmasıyla başlayan festival kapsamında çok sayıda kitapsever de standları ziyaret etmeye başladı. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından açılış konuşması gerçekleştirildi.
 
‘Bilgi paylaşımı, anlayış ve dostluğun bayramını kutluyoruz’
 
Açılış konuşmasını Mêrdîn Barosu Dilsel ve Kültürel Haklar Komisyonu adına Av. Dilan Koç yaptı. Kürt yayıncıları ağırladıkları bu etkinlikte Kürt edebiyatının zengin dünyasının hem tarihin derin izlerini geleceğe taşıdığını hem de umutlarını yeşerttiğini ifade eden Dilan, “Bu etkinliğe katılan tüm yayıncı, yazar ve okuyucular, bu kültürel mirasın yaşatılması ve yaygınlaştırılması konusunda büyük bir sorumluluk üstlenmektedir. Sizlerin çabalarıyla dilimizin ve kültürümüzün sesi yeni nesillere ulaşacaktır” dedi. Bugün yalnız olmadıklarını Êhmedê Xanî, Celadet Êlî Bedîrxan, Pîremerd, Êhmedê Xasî ve binlerce Kürt yazarı ile birlikte olduklarını ifade eden Dilan, “Dilimizin yeniden canlandırılması ve geliştirilmesi için ruhlarını, bedenlerini ve fikirlerini adayan insanlarımıza minnettarız. Kürtçe Dil Bayramı haftasındayız ama bugün sadece Kürtçe gününü değil, bilgi paylaşımı, anlayış ve dostluğun da bayramını kutluyoruz” dedi.
 
‘Edebiyatın kaynağı çocuklar’
 
Ardından ise festivale katılan yayınevlerinin yöneticileri sırasıyla söz hakkı aldı. İlk olarak Avesta yayınlarından Songül Keskin söz alarak, etkinlikten dolayı Mêrdîn Barosu, Emek ve Demokrasi Platformu ile tüm yayınevlerine teşekkürlerini iletti. Ardından Morî adına söz alan Mem Bawer, kendilerinin uzun zamandır sadece Kürtçe çocuk edebiyatının gelişmesi için emek verdiklerini dile getirerek, “Bize göre edebiyatın kaynağı çocuklardır. Bu kadar Kürt edebiyatçının, Kürtçe kitabın bir araya gelmesi arkadaşlarımızın isimlerini saydığı öncülerimizin sayesindedir. Biliyoruz ki, Êhmedê Xanê de çocukların eğitimi ile başladı. Bizler de istiyoruz ki, çocuklarımızı kendi dillerinde yetiştirelim” dedi.
 
'Dilimize sahip çıkmalıyız'
 
Ardından ise Vate yayınlarından Deniz Gündüz de, Kürt yayınevlerini bir araya getiren Mêrdîn Barosu ile Emek ve Demokrasi Platformu’na teşekkür ettiklerini belirterek, “Kurmanci de olsa Kurmanckî/Dimilkî de olsa Kürt dili ne yazık ki tehlikede. Sizler de biliyorsunuz ki; gün be gün dilimiz eriyor. Bu nedenle dilimize sahip çıkmalıyız. Bu tür organizasyonlarla daha fazla bir araya gelmeliyiz. Bu tür organizasyonlar dilimizin korunmasında etkili olacaktır. Bu vesile ile Kürt Dil Bayramı’nı da kutluyoruz. Herkese başarılar diliyorum. Yazarlarımız ve yayınevlerimizin dilin korunmasında önemli bir rol oynadığını tekrardan belirtmek istiyorum. Onlara da başarılar diliyorum” dedi.
 
Son olarak Emek ve Demokrasi Platformu adına söz alan Aydın Aslan da, festivalin önemine dikkat çekerek, tüm katılımcılara teşekkür etti.
 
Kitap Festivali, 19 Mayıs günü akşam saatlerine kadar devam edecek.