Gülistan Doku Turnuvası: Gençler özel savaşa karşı sahada

  • 09:02 19 Mayıs 2024
  • Sağlık/Spor
 
Pelşin Çetinkaya
 
AMED – Gülistan Doku adına gerçekleştirilecek futbol turnuvasına dair konuşan DEM Parti Genç Kadın Koordinasyonu üyesi Helin Koçak, sporların amaçlarından uzaklaştırılarak iktidarın özel savaş politikalarının gençler üzerinden yürütüldüğünü dile getirirken, bu turnuva ile her gencin bu politikaları kendi iradesiyle geri püskürtmesini hedeflediklerini belirtti. 
 
Her sene düzenledikleri futbol turnuvalarını bu yıl da devam ettiren Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Gençlik Meclisi, 18 Nisan’da yaptığı basın açıklamasıyla  "Özel Savaşa Karşı Gençler Sahada" şiarıyla Gülistan Doku adına futbol turnuvası başlattıklarını, özel savaşa karşı gençleri bilinçlendirme ve örgütlendirme çalışmalarını sürdüreceklerini duyurdu. 21 Mayıs’ta başvuruların sona ereceği turnuvaya yoğun ilgi ve başvurular devam ederken Kurdistan ve Türkiye kentlerinde turnuvanın afişleri birçok yere asıldı.
 
 ‘Özel savaş argümanları yaşamın her alanını anlam yitimine uğratıyor’
 
Gençler üzerinde yürütülen özel savaş politikalarının gün geçtikçe derinleştirilip çeşitlendirildiğine dikkat çeken Helin, “Bu yüzden, bu özel savaş yöntemlerini tespit etmek, adlandırmak, bunları boşa çıkarmak ve yaşamın her alanına dair kendi alternatiflerimizle ilgili bir perspektif oluşturmak temel hedefimiz ve sorumluluğumuzdur. Bu çerçevede yürütülen özel savaş yöntemleri, çocuğundan gencine her kesimin rahatlıkla bir çok yerde ulaşabildiği uyuşturucu, kendine ve halkına yabancılaştırmak için bir düşürme yöntemi olan ajanlaştırma, fuhuş, İnternet ve TV dizileriyle yozlaştırma, eğitim adına bilinçsizleştirip hafızasızlaştırma, sanat adına sanatın katli yapılarak kültürden ve öz dinamiklerden uzaklaştırma, cinsiyetçi politikalarla seksin adeta bir piyasaya, sermayeye dönüştürülmesi ve yapılan sporlarla milliyetçi, şovmen duygularla aşılanmış holigandan ibaret kılınmak istenen bir toplum yaratılması. Bu ve benzer yöntemlerle özel savaş argümanları yaşamın her alanını anlam yitimine uğratarak içini boşaltmayı hedeflemektedir” ifadelerini kullandı.
 
Asıl amaç her gencin maruz kaldığı politikaları tanıması 
 
Helin, amaçlarının her gencin maruz kaldığı bu politikaları görüp tanıması ve kendi çabalarıyla özel savaşı geri püskürtmesi olduğunu dile getirirken, 'Bu kapsamda başlattığımız Gülistan Doku Futbol Turnuvası tam da burada önem kazanıyor. Spor sevilen, gençlerin ilgi duyduğu bir alandır, futbol da öyle. Ancak Türkiye de yapılmak istendiği gibi içinin boşaltılarak kitlelerin salt bir enerji boşalttığı, havada küfürler savurduğu cinsiyetçi bir zemin değil de ne için oynadığını bilen, buna anlam katan bir futbol turnuvası hedefledik” sözlerine yer verdi.
 
‘Kadınlar Gülistan şahsında özel savaşı teşhir ederek kendilerini bulacak’
 
Turnuvanın  isminin Gülistan Doku olma sebebini değinen Helin, bunun nedenini şu sözlerle özetliyor: “Bilindiği üzere düzenlediğimiz futbol turnuvasının ismini Gülistan Doku olarak belirledik. Bu konuda neden Gülistan Doku ismini seçtiğimizle ilgili sorular alıyoruz. Bu konuyu açıklamak gerekirse, öncelikle Türkiye ve Kurdistan'da hemen her gün gözümüzü yeni bir olayla, bir haberle açıyoruz. Bunları duyuyor, görüyor, bunlar hakkında bilgi sahibi olmaktayız. Duyup gördüklerimizin muhakkak bir anlamı olduğu, yüzeye yansıyanların derinliklerinde bir gerçeklik olduğu hakikatini gözden kaçırırsak şayet işte kaybolan Gülistan Doku’nun bir üniversite öğrencisi bir emniyet amirinin oğlunun sevgilisi olduğunu söyleyip geçeceğiz. Ancak olayın özü bizlere çok şey ifade etmekte ve acı bir tecrübe olarak doğru tespitleri beklemektedir. İşte tam da bu noktada Gençlik Meclisi olarak bu meseleyi özel savaş kıskacında bir Gülistan Doku gerçekliği olarak ele alıyoruz.
 
Munzur bir Gülistan’ı mı yuttu?
 
 Her gencin özel savaşı kendi iradesiyle geri püskürtmesini hedeflediğimizi belirttik, bunun anlamı ise bundan böyle özel savaşa kaptıracak tek bir gencimizin bile olmayacağıdır. Buradan şu sonuca varıyoruz: Özel savaşın karanlık ellerinin kaybettiği Gülistan Doku’yu arayan gençler, genç kadınlar, kaybolan Gülistan'ın şahsında özel savaşı teşhir ederek kendilerini bulacaklar.  Biz bu arayışı fiziki olarak ele almıyor, suya atlayıp intihar ettiği oyalamacasına da kanmıyoruz. Onu ararken birçok farklı cesede ulaştıkları sırada, ekipten bir dalgıcın dediği gibi, 'Munzur bir Gülistan’ı mı yuttu?’. Gülistan, Amedli genç bir Kürt kadınıdır. Gülistan’ı haberlerden değil, yaşadığı coğrafyadan, dinlediği dengbejlerden, ardında bıraktığı aile ve yakınlarından ve Özgecan’ın hesabını sorarken elinde taşıdığı pankarttan tanımak, onu ararken bizleri hakikate daha yakın bir sonuca ulaştırır. Dengbej dinlediği için 'Dengbejlerden ne anlıyorsun?' şeklinde soran ablasına, 'Sadece bir kez dinle, neden dinlediğimi anlayacaksın' diyecektir Kurdistan’ın yoksul halk gerçekliğinden gelen, kültürel özelliklerini kaybetmeyen, politik refleksleri olan genç bir Kürt kadınının, Dersim’de bir emniyet amirinin oğlu olan o şahıs tarafından fikirlerinin, duygularının ve bedeninin hedef alınması söz konusudur. 
 
Savunmalarını örgütlenerek başlatmaları gerekiyor 
 
Bu durum, 2015 sürecinden sonra Kurdistan'da özellikle Hakkari ve Şırnak'ta Kürt kadınlarının uzman çavuşların hedefinde olma gerçeğini bizlere hatırlatmaktadır. İster sert fiziki saldırılar olsun ister yumuşak aşk ve sevgi sözcükleriyle olsun, bu özel savaş politikalarına karşı kadınların, özellikle genç kadınların, öz savunmalarını öncelikle örgütlenerek başlatmaları gerekmektedir. Bu gerçeklikler, Gülistan’ın Kurdistan’da kaybedilen, yitirilen genç kadınların sembolü olduğunu ve bunu böyle okumamız gerektiğini bizlere anlatmaktadır.”
 
Tüm gençlere turnuvaya katılım çağrısı
 
Son olarak Helin, özellikle kadınları soracak hesaplarının fazla olması nedeniyle sahaya beklediklerini ve tüm gençleri düzenlenen turnuvaya katılmaları için çağrıda bulundu.