HDP’li Şevin Coşkun tutsak gazetecilere yönelik hukuksuzlukları Meclis’e taşıdı

  • 23:44 26 Ocak 2023
  • Siyaset
ANKARA - Tutsak MA ve JINNEWS muhabirlerine yönelik cezaevinde sürdürülen hukuksuzlukları Meclis gündemine taşıyan HDP’li Şevin Coşkun, “Gazeteciler tüm baskılara rağmen her koşulda gerçekleri yazmaya devam edecektir” dedi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Meclis Genel Kurulu’nda tutsak JINNEWS ve Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirlerine yönelik uygulanan hukuksuzlukları gündeme getirdi.  
 
Şevin, demokrasinin ve hukukun tesisi için basın, ifade ve düşünce özgürlüğünün önemine dikkat çekerek, “Ancak iktidar her geçen gün demokrasi ve hukuktan uzaklaşmakta, dayanağını baskı, sansür ve yok saymaktan almaktadır. Ülkenin içinde bulunduğu yanlış gidişata karşı itirazların dile getirilmesini istememektedir. Sarayın ‘doğru’ dediğine ‘yanlış’ diyorsanız, yok saydığına ‘var’ diyorsanız; hak, eşitlik, adalet talebinde bulunuyorsanız iktidarın hedefindesiniz. İktidar, seçime giderken toplumun doğru haber almasını engellemeyi, basını işlevsiz hale getirmeyi, gazetecileri susturmayı tercih ediyor. Buna rağmen iktidar hâlâ basın, düşünce ve ifade özgürlüğü olduğunu iddia etmektedir. Oysa, Sınır Tanımayan Gazetecilerin Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre Türkiye 180 ülke arasında 149'uncu sıradadır. Doğruları dile getiren gazeteciler baskı altına alınmakta ve tutuklanmaktadır. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin verilerine göre; şu an 16'sı kadın 88 gazeteci habercilik faaliyetleri nedeniyle cezaevindedir. Son sekiz ayda 27 gazeteci tutuklanmıştır” diye belirtti. 
 
‘Hak ihlalleri cezaevinde de devam ediyor’
 
8 Haziran 2022'de Diyarbakır'da MA, JINNEWS ve DFG hedef alınarak 22 gazetecinin gözaltına alındığını hatırlatan Şevin, konuşmasının devamında şunları aktardı: “Gazetecilik materyalleri suç sayıldı, 16 gazeteci tutuklandı. İçi boş dosyalarla, sekiz aydır tutuklu olan 16 gazeteci hakkında hâlâ iddianame hazırlanmamıştır. Çünkü bu gazetecilerin mesleki faaliyetleri dışında başka hiçbir şey yoktur. Özgür basına yönelik saldırılar bununla da sınırlı değildir. 25 Ekim’de Ankara merkezli yapılan operasyonda MA ve JINNEWS ajanslarının 9 muhabiri daha tutuklanmıştır. Tutuklanan gazetecilere yönelik hak ihlalleri cezaevinde de devam ediyor. Sincan Cezaevi'ndeki gazetecilerin kendilerini ziyaret etmek için verdikleri isimler ‘örgütsel nitelik taşıyacağı’ iddiasıyla reddedildi. JINNEWS muhabiri Derya Ren'in geçen hafta çıplak arama dayatmasına maruz kaldığı, 5 gardiyan tarafından darp edildiği ve üç günlük disiplin cezasının verildiği basına yansımıştır. Tutuklu gazetecilere yönelik hak ihlalleri bununla da sınırlı değil. Gazeteci Dilan Oynaş'ın, 26 Nisan 2022'de verilen cezayı bitirmesine rağmen 21 Ocak’ta infazı 3'üncü kez yakılarak tahliyesi engellenmektedir.
 
Gazeteciler yazmaya devam edecek
 
Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Gazeteci Sinan Aygül, yaptığı haberler gerekçesiyle son bir ay içerisinde 4 defa gözaltına alındı. Yolsuzluk, cinsel istismar ve hak ihlallerine dair yaptığı haberler nedeniyle hakkında 100'ü aşkın soruşturmanın olduğunu belirten Aygül, ne acıdır ki öldürme kaygısı taşıdığını açıklamıştır.  Yine, gazetecilik faaliyeti gereği soru soran gazeteciler provokatörlükle itham edilmektedir. Hakikati yazmaktan vazgeçmeyen gazeteciler talimatla hareket eden yargının, iktidarın ve himayesindeki odakların hedefindedir. Ancak, özgür basın başta olmak üzere hakikatin peşinde olan gazeteciler tüm baskılara rağmen her yerde, her koşulda gerçekleri yazmaya devam edecektir.”