HEDEP Mêrdîn kongresinde açlık grevi selamlandı

  • 13:29 3 Aralık 2023
  • Siyaset
 
MÊRDÎN - HEDEP Mêrdîn il kongresinde konuşan Saliha Aydeniz, “Bugün tüm dünyada Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için eylemler yapılıyor. Bu sadece zindanların görevi değildir. Hepimizin görevidir. Bugün önderliği için direnen tüm zindanlara selam olsun” dedi.
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Mêrdîn İl Örgütü, “Özgürlük için” şiarıyla 3’üncü Olağanüstü Kongresi’ni gerçekleştirdi. Mêrdîn Yay Grand Otel’de düzenlenen kongreye HEDEP Mêrdîn milletvekilleri, yerine kayyım atanan belediye eşbaşkanları, siyasi partilerin il ve ilçe örgütleri, Barış Anneleri Meclisi, İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Arap dernekleri, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) bileşenleri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Mêrdîn eşbaşkanları, Mezopotamya Kültür ve Sanat Derneği, Mêrdîn Barosu, Tevgera Jinên Azad (TJA) ve çok sayıda yurttaş katıldı.
 
Kongre salonuna “Özgürlük için yeniden Mardin”, “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir” pankartları asıldı.
 
‘Bijî Serok Apo’ sloganları atıldı
 
Kongre divanın seçilmesinin ardından demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Salonda sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe”, “Bijî berxwedana zindanan” sloganları atıldı.
 
Kongrede söz alan HEDEP Mêrdîn eski İl Eşbaşkanı Alaaddin Turan, mutlak tecridin kaldırılması gerektiğine işaret etti.
 
‘Sayın Abdullah Öcalan tecrit altında’
 
Ardından konuşan Kürt siyasetçi Ahmet Türk, Kürt halkının mücadelesine dikkat çekti. Kürt halkının iktidarın tüm kirli politikalarına rağmen direnmeye devam ettiğini dile getiren Ahmet, “Çok zorlu bir süreçten geçiyoruz. Bugün binlerce Kürt seçilmiş zindanlarda. Kürt halkı ağır bedeller ödeyerek bugüne geldi ama her şeyden önce bugün Kürtler için yeni bir yaşam kapısı aralayan Sayın Abdullah Öcalan cezaevinde ve tecrit altında tutuluyor. Kürt halkı ayakta ve özgürlük için mücadele ediyor” dedi.
 
Özeleştiri verdi
 
Güncel siyasete ve siyasi isimlerin Kürtler hakkındaki söylem ve politikalarına değinen Ahmet, “Kürt halkını kimse istismar edemez. Bizim mücadelemiz eşitlik, demokrasi, özgürlük ve adalet mücadelesidir. Çok önemli seçimlerden geçtik. Ancak birçok yerde oy kaybettik. Bu halkın değil bizim eksikliğimiz. Özeleştirisini vermemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.  
 
Özgür basına saldırılara dikkat çekildi
 
Sonrasında söz alan HEDEP Mêrdîn Milletvekili Saliha Aydeniz, “Bugün bu salonu dolduranlar Garibe Gezer’in, Mehmet Sincar’ın, Deniz Poyraz’ın yoldaşlarıdır. 30 yıl önce bugün Özgür Ülke’nin bombalanmasının yıldönümü. Ersin Yıldız arkadaşımız bu bombalamada katledildi. Ersin Yıldız ve Nagihan Akarsel şahsında tüm devrim şehitlerini saygıyla anıyorum. Özgür Ülke’nin bombalanmasıyla basına darbe vurmak istediler. Ancak darbelerle karşı karşıya kalan özgür basın susmadı. Hakikati duyurmaya devam ediyorlar. Aynı zamanda cezaevinde onlarca tutsak gazeteci var. Onları da selamlıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
‘Rojava karşısında ikiyüzlülük yapılıyor’
 
Orta Doğu’da kirli politikalar yürütüldüğüne işaret eden Saliha, “Tüm dünyanın gözü önünde savaş suçu işleniyor. DAİŞ, Hamas, İsrail nasıl ki insanlık ve savaş suçu işliyorsa aynı suçu Türkiye Rojava’da, Mexmûr’da işliyor. Hastane, okul demeden her yeri bombalıyor. Bugün Filistin için ses çıkaranlar ikiyüzlülük yaparak Rojava için ses çıkarmıyor. Türkiye sadece 4 parça Kurdistan’da değil dünyanın her yerindeki Kürt kazanımlarını hedef alıyor” diyerek devletin Kürtlere yönelik özel savaş politikalarına dikkat çekti.
 
‘Kirli ellerinizi annelerimizin üzerinden çekin’
 
“Kirli ellerinizi annelerimizin üzerinden çekin” diyen Saliha, ATK’nin 81 yaşındaki Makbule Özer hakkında verdiği “cezaevin kalabilir” raporunu hatırlattı. Saliha, “Makbule annenin cezaevine girmesine izin vermeyeceğiz. Elinizi annelerimizin üzerinden çekin” vurgusu yaptı.
 
‘Önderliği için direnen tüm zindanlara selam olsun’
 
İmralı’da başlayan tecridin tüm topluma yayıldığının altını çizen Saliha, insanlık değerleri üzerinde tecrit politikaları olduğunu belirtti. Tecridin bir an önce kaldırılması gerektiğini ekleyen Saliha, “Bugün tüm dünyada Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için eylemler yapılıyor. Bu sadece zindanların görevi değildir. Hepimizin görevidir. Bugün önderliği için direnen tüm zindanlara selam olsun” dedi.
 
Konuşmaların ardından faaliyet raporları okunarak oylamaya sunuldu.
 
Ardından HEDEP Mêrdîn İl Örgütü’nün yeni eşbaşkan ve yöneticileri belirlendi. HEDEP Mêrdîn İl Eşbaşkanları Necla Acıbuca ile Mehmet Mehdi Tunç oldu.  
 
Kongre seçilen yeni yönetimin tebrik edilmesinin ardından son buldu.