HDP MYK: Herkesi Jina’nın yoldaşları ile dayanışma çağırıyoruz

  • 16:53 22 Eylül 2022
  • Güncel
 
ANKARA - İran’da katledilen Mahsa Jina Amini için açıklama yapan HDP MYK, İran’da kadınlar öncülüğünde başlayan özgürlük mücadelesinin yanında olduklarını ifade ederek, kalbi özgürlük ve adalet için çarpan herkesi Jina’nın yoldaşları ile dayanışmaya çağırdı. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) İran’da “ahlak polisi” tarafından gözaltına alınan ve işkence sonucu katledilen 22 yaşındaki Mahsa Jina Amini için yazılı açıklama yaptı.
 
Jina’nın işkence ile katledilmesinin ardından kadın öncülüğünde başlayan protestoların toplumsallaşarak bir çok kentte devam ettiği belirtilen açıklamada, gösterilerde şimdiye kadar 400’den fazla kişinin yaralandığı 8 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.
 
Dayanışma çağrısı
 
Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilenen açıklamada, İran rejiminin kadınların hak ve özgürlüklerine yönelik uyguladığı baskı ve şiddeti Mahsa Amini şahsında bir kez daha kınandığı ifade edildi. Açıklamada, “Jina’nın katillerini yargı önüne çıkarıp cezalandırmak yerine protesto eden sivilleri öldürerek ve yaralayarak bastırmaya çalışmak, katliamın üstünü örtmektedir. Kadının özgürlüğü toplumun özgürlüğüdür ve kadına yönelen her şiddet an gelir bugün İran’da olduğu gibi tüm toplumu karşısında bulur. Baskı ve şiddet karşısında boyun eğmeyerek İran’da onurlu ve özgür yaşam taleplerini dile getiren kadınların özgürlük mücadelelerinin yanında olduğumuzu belirtiyor; dünyanın neresinde olursa olsun kalbi özgürlük ve adalet için çarpan herkesi Jina’nın yoldaşları ile dayanışmaya çağırıyoruz” denildi.
 
Kadınların direnişinin yanındayız
 
Açıklamanın son kısmında ise şu ifadelere yer verildi: “İran’ın devlet ve hükûmet yetkililerini de protestoculara yönelik şiddetini derhal durdurmaya, kadınların özgürlük ve adalet taleplerine kulak vermeye ve Jina’nın katillerini cezalandırmaya davet ediyoruz. Ortadoğu ve dünyanın diğer bölgelerinde baskı, zulüm ve despotluğu bir yönetim biçimi olarak uygulayanların, eninde sonunda halkların demokrasi ve özgürlük talebi karşısında yenileceklerini bir kez daha vurguluyoruz. Özgürlük talebiyle gelişen kadın direnişinin yanındayız.”