Mahkeme cevap alamadığı müzekkerede ısrarcı

  • 17:05 22 Eylül 2022
  • Hukuk
 
DİYARBAKIR - Avukat Elif İpek Tirenç Ulaş hakkında açılan davanın görülen duruşmasında, mahkeme, Elif hakkında TEM Şube’ye daha önce defalarca yazdığı müzekkereye cevap alamazken tekrar müzekkere yazdı.
 
Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu üyesi avukat Elif Tirenç İpek Ulaş’ın dernek faaliyetleri suç sayılarak hakkında açılan davanın 6’ncı duruşması Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada Elif ve avukatları hazır bulundu. 
 
Mahkeme araştırılması gereken hususların olduğunu belirterek avukatlara savunma için söz verdi.
 
Emsal karar hatırlatması 
 
Duruşmada söz alan Elif, mahkeme başkanına daha önce Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde benzer emsal kararlar verdiğini ve mahkemeden beraat kararı vermesini istedi.
 
Beraat talebi 
 
Elif’in avukatları da dosyanın tekerrür ettiğini, araştırılması gereken bir husus olmadığını belirterek müvekkillerine dönük beraat kararı verilmesini talep etti.
 
Avukatların talebi reddedildi
 
Mahkeme heyeti, Elif hakkında birleştirmeye yönelik yeni bir iddianame tanzim olduğu ve değerlendirme aşamasında olduğu anlaşıldığından Elif’in ve avukatlarının mahkemenin karar vermesi yönündeki talebini reddetti. Mahkeme TEM Şube Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak 22 Ocak 2021 tarihinde Rosa Kadın Derneği binasında yapılan aramada TJA ibareli pankart ve ele geçirilen not defteri ile söz konusu pankartın içerisinde yer alan ibarelerin neler olduğuna dönük kendilerine gönderilmesini istedi. Mahkeme ayrıca söz konusu derneğin varsa basın açıklamaları, yapmış olduğu etkinlik, gösteri, faaliyetler ve Elif’in varsa vermiş olduğu röportaj, katıldığı TV, radyo programlarının neler olduğunun TEM Şube Müdürlüğü’nün kendilerine göndermesini istedi.
 
Bir sonraki duruşma 22 Aralık gününe ertelendi.
 
‘Suç yaratmaya çalışıyorsunuz’
 
Mahkemenin verdiği karara, Elif ve avukatlar tepki göstererek, bu müzekkerelerin daha önce defalarca yazıldığını ve gelen cevaplarda aleyhe bir bilgi olmadığını, ancak ısrarla tekrar yazıldığını söyledi. Elif son olarak mahkeme başkanına, “Dosyada hiçbir şey olmamasına rağmen zorla suç yaratmaya çalışıyorsunuz” demesi üzerine mahkeme başkanı “Evet” dedi.