İran rejimine karşı saçlarını kestiler

  • 19:17 27 Eylül 2022
  • Güncel
 
 
MUĞLA - Datça Kadın Platformu İran rejimini protesto etmek amacıyla gerçekleştirdiği eylemde eylemciler saçlarını kestiler.
 
Muğla Datça Kadın Platformu, Jîna Mahsa Amînî’nin katledilmesini ve İran rejimini protesto etmek amacıyla Datça Cumhuriyet Meydanı’nda eylem düzenledi. Platform pankartını taşıyan kadın ve erkekler saçlarını keserek Jîna’nın resminin bulunduğu “Saçın saçımdır” yazılı pankartı çiçekler ve kestikleri saçlarla süsledi. Kadınlar sık sık “Jin jiyan azadî”, “Zend zendegi azadi”, “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganları attı. Erkeklerin de katıldığı basın açıklamasını kadınlar adına Muazzez Dalaslan okudu.
 
‘İran rejimi kadından korktu’
 
İran rejiminin kadının adından ve gücünden korktuğu için Jîna’yı katlettiğini belirten Muazzez, “Adı Jîna'ydı yani ‘yaşam’. Yaşamı katlettiler. Adı Mahsa'ydı ‘ay gibi güzel’ güzeli katlettiler. İranlı kadınlar gözyaşlarını içlerine akıtıp isyan ateşini yaktılar, saçlarını rüzgara savurup peçelerini ateşe attılar. Günlerdir sokaklarda direniyor, isyan ateşini, kadın devriminin kıvılcımlarını tüm dünyaya yayıyorlar. Direnen kadınların sembolü haline gelen Hadis Najafi'yi de 6 kurşunla katlettiler. Kim bilir adını bilmediğimiz daha kaç kadın, kaç yaşam, kaç güzel, bu isyanda ölümsüzleşti” şeklinde konuştu.
 
‘Bu çark böyle dönmeye devam etmeyecek’
 
Nerede olursa olsun kadın düşmanlığına, gericiliğe, ayrımcılığa karşı yaşamı, eşitliği, özgürlüğü savunacaklarının altını çizen Muazzez, “Bu çark böyle dönmeye devam etmeyecek. Bu erkek düzen, bu gerici, yobaz, bağnaz düzen yıkılacak. Korkun bizden. Çünkü biz korkmuyoruz, susmuyoruz itaat etmiyoruz” dedi.
 
Açıklamanın ardından eylemciler saçlarını kesti.