‘Kürt kadını boyun eğmedi, eğmeyecek’

  • 16:02 30 Kasım 2022
  • Güncel
 
HABER MERKEZİ - Ankara merkezli soruşturma kapsamında kadınların gözaltına alınmasına dönük protesto eylemlerinde, “Hiçbir Kürt kadını bu sistem karşısında boynunu eğmedi ve eğmeyecek. Kadın mücadelesi yargılanamaz" vurgusu yapıldı. 
 
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “örgüt yöneticisi olmak”, “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “örgüte finansman sağlamak” iddialarıyla yürütülen soruşturma kapsamında dün 14 kentte 57 eve eş zamanlı operasyon düzenlendi. Açık ve gizli tanık beyanları, MASAK ve HTS raporları ile daha önce yapılan ev baskınlarında el konulan dijital materyallerin inceleme sonuçlarına dayandırılan soruşturmada 50 kadın hakkında gözaltı kararı bulunurken, şu ana kadar yapılan ev baskınlarında 16 kişi gözaltına alındı.
 
Kadınlar hakkında yürütülen soruşturma ve gözaltılar, birçok kentte protesto edildi.
 
Mersin
 
Tevgera Jinên Azad (TJA) ve HDP Mersin İl Kadın Meclisi, Özgür Çocuk Parkı'nda yaptıkları açıklamayla gözaltılara tepki gösterdi. Eylemde konuşan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş, iktidarın kadın mücadelesini tasfiye etmek istediğini ve bu nedenle “siyasi soykırım operasyonlarının” devam ettiğini vurguladı. Bedriye, “Açıktan kadını hedef alan bu siyasi soykırım politikalarını kadınların özgürlük mücadelesini tasfiye ve yok etme amacından bağımsız ele alamayız” dedi. 
 
Bedriye, şu ifadeleri kullandı: “Tüm kadınları, iktidarın savaş tuzağına karşı durmaya, sorunların savaş ve saldırıyla değil diyalog ve barışçıl yollarla çözülmesini sağlamak için mücadele etmeye çağırıyoruz. Biz kadınlar olarak bütün bu oyunların boşa çıkarılması, Türkiye’nin bu savaş ve çatışma cenderesinden çıkması ve demokratik bir geleceğin inşa edilmesi için üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. Bunu yaparken haklının yanında durmaktan, demokratik olanı savunmaktan ve inandığımız değerler uğruna mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz.”
 
Mêrdîn
 
Mêrdîn’de kadınların gözaltına alınmaları HDP binası önünde protesto edildi. Polisler, açıklama öncesi parti binasını ablukaya aldı. Bina önünde açıklama yapan HDP Mêrdîn İl yöneticilerinden Ayşe Bozan, “Kadınlar her daim cezaevlerinde, mahkemelerde, sokaklarda direnmeye devam ediyor. Kadınlar direnişi ve mücadeleyi büyütüyor. Diz çekmedik, diz çekmeyeceğiz" diye konuştu. Ayşe, “Bizler, özgürlük mücadelesi verenlerin takipçisi olacak, adaleti getirene, tutsak arkadaşlarımızı özgürleştirene kadar ayakta olacağız. Kimse kadın mücadelesini hapsedemez, baskı altında tutamaz. Kadınların mücadelesi halkları özgürleştirecek” mesajı verdi.
 
Açıklama, “Jin jiyan azadî” ve “Kadınlara değil, katillere barikat” sloganlarıyla son buldu. 
 
Şirnex
 
Şirnex’in Cizîr ilçesinde de TJA öncülüğünde, HDP Cizîr İlçe Örgütü önünde açıklama yapıldı. “Kadın Mücadelesi Yargılanamaz” pankartının taşındığı açıklamaya çok sayıda kadın katılırken, HDP ilçe binası ablukaya alındı. Açıklamada konuşan HDP Şirnex İl Eşbaşkanı Sabuha Akdağ, iktidarın amacının direnen kadınları sindirmek olduğunu belirterek, “Özel olarak Kürt kadın hareketi hedef alınmıştır. Ancak hiçbir baskı yükselen isyan ateşimizi söndüremez. Haksızlık ve hukuksuzluğu kabul etmeyeceğiz. Gözaltına alınan 14 arkadaşımız derhal serbest bırakılsın” dedi. 
 
Açıklama, “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla son buldu.