Rojhilat ve İran’da direniş 135’inci gününde

  • 14:02 30 Ocak 2023
  • Güncel
 
HABER MERKEZİ - Rojhilat ve İran genelinde “Jin jiyan azadî” felsefesiyle kadınlar öncülüğünde devam eden direniş, 135’inci günü geride bıraktı. 
 
İran hükümetin bağlı güçler tarafından katledilen Kürt kadın Jîna Emînî şahsında “Jin jiyan azadî” felsefesiyle kadınlar öncülüğünde Rojhilat ve İran kentlerinde direniş 135’inci gününde devam ediyor.  Bir yandan direniş devam ederken, bir yandan da direnişte yer alan öğretmen, aktivist ve gazetecilerin de yer aldığı çok sayıda kişiye ağır cezalar veriliyor. 
 
Gözaltında işkence 
 
Sine kentinde Refiq Selim isimli aktiviste, “Yeryüzünde kötülükleri yaymak” suçundan ceza verildi. Gözaltına alınanlardan Armita Ebasi’nin yargılaması ise dün yapıldı. Armita’nın gözaltı sürecinde işkence ve saldırıya uğradığı belirtilmişi. 
 
Bloger Astyar ve eşine dans cezası 
 
Bloger olan Astyar Haghighi ile eşi Amir Muhammedi ise Tahran’da bir meydanda dans ettikleri gerekçesiyle 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Dün Yönetmen Mesud Kimyayi’ye de yurtdışına çıkış yasağı verildi. 
 
Ciwanro kentinde deprem: 7 kişi yaşamını yitirdi 
 
Ciwanro kentinde de dün çok sayıda asker, şehrin farklı noktalarına konuşlandırıldı. Doğu Kurdistan'ın Xoy kentinde 28 Ocak günü 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde, 7 kişi hayatını kaybederken 800'den fazla kişi ise yaralandı. Yurttaşlar, İran hükümetinin depremden zarar görenlerle ilgilenmemesine tepki gösterirken, iran hükümetine bağlı güçler ise depremzedele saldırdı. 
 
İran ve Rojhilat'ta direniş, tutuklama, gözaltı ve idamlara rağmen devam ediyor.