Suruç Aileleri İnisiyatifi: 33 Düş Yolcumuzun hesabını sormaktan vazgeçmedik

  • 18:36 20 Kasım 2023
  • Güncel
 
İSTANBUL - Suruç Aileleri İnisiyatifi, Pîrsûs Katliamı’nın 100’uncu ayında 33 duş yolcusu için adalet talep ettiklerini bir kez daha yenileyerek, “Karşılaştığımız tüm hukuksuzluklara rağmen 33 Düş Yolcumuzun hesabını sormaktan vazgeçmedik” mesajı verildi.
 
Suruç Aileleri İnisiyatifi, DAİŞ’in bombalı saldırısı sonucu 33 sosyalist gencin katledildiği Pîrsus katliamının 100’uncu ayında Kadıköy’de bulunan Halitağa Caddesi’nde aileler bir araya geldi. “Kalplerimiz adalet için atsın” pankartının açıldığı açıklamada sık sık, “Suruç için adalet herkes için adalet”, “Suruç şehitleri ölümsüzdür”  sloganları atıldı. Katledilenlerin fotoğraflarını taşıyan ailelerin açıklamasına,  Cumartesi Anneleri/ İnsanları, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Limter  İşsendikası Genel Başkanı Kanber  Saygılı, Gençlik Örgütleri, Pîrsus'ta yaralananlar ile yaşamını yitirenlerin aileleri ile çok sayıda kişi eyleme destek verdi.
 
Açıklamayı Suruç Aileleri İnisiyatifi adına 33 Düş Yolcusu’nun yoldaşı Heval Canpolat okudu.
 
‘Sanık olarak dinlenmesi gerekenler tanık olarak dinlendi’ 
 
Katliamın üzerinden 100 ay geçtiğini hatırlatan Heval, geçen bu süreci adaletin sağlanması için mücadele ettiklerini kaydetti. Suruç katliamında yüzlerce hak ihlallerinin yaşandığına vurgu yapan Heval, “Bu topraklarda insanlığa karşı işlenmiş bütün suçlarda olduğu gibi Suruç katliamı davasında da yüzlerce hak ihlaline maruz kaldık. Görevi ihmal eden polislere ödül gibi cezalar verildi. Deliller gizlendi, sanık olarak dinlenmesi gerekenler tanık olarak dinlendi. Hakkında kırmızı bültenle arama kararı olanlar istihbarat teşkilatı eşliğinde görüşmelere katıldı. Mahkeme salonlarında öfkesini dile getiren ailelerimize ve yaralılarımıza mahkemeye hakaretten davalar açıldı. Katliamın yıldönümlerinde ve değişik tarihlerde yaptığımız anmalar yasaklandı. Keyfi biçimde gözaltına alındık. Karşılaştığımız tüm hukuksuzluklara rağmen 33 düş yolcumuzun hesabını sormaktan vazgeçmedik” dedi.
 
'16 yıl sorumlulara dokunulmadı’ 
 
Hrant Dink’i katleden Ogün Samast’ ın tahliye edilmesine dikkat çeken Heval, “Gerek bu suçtan gerekse hapishanedeyken işlediği suçlardan dolayı infazının yanmasına rağmen son çıkarılan denetimli serbestlik düzenlemesi ile tahliye edildi. Kamu görevlileri ile ilgili devam eden yargılama ise hala devam etmekte ve diğer davalarda olduğu gibi bir gelişme olmadan sürüncemede bırakılmaktadır” sözlerine yer verdi. Heval aynı zamanda, “ Aradan geçen 16 yılda sorumlulara dokunulmadan yürütülen bu yargılama cinayeti aydınlatmaktan çok uzaktadır” diye belirtti.
 
‘Katledilen çocukları anıyoruz’ 
 
19 yıl önce Mêrdîn’in Qoser (Kızıltepe) ilçesinde 12 yaşında 13 kurşunla katledilen Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz’ın mezarları tahrip edilmesine değinen Heval, “Bu saldırıyı kınıyor, saldırıyı yapanların bir an önce tespit edilip cezalandırılmasını istiyoruz. Suruç katliamının bir sonraki duruşması 5 Aralık 2023 tarihinde Urfa adliyesinde görülecek. Tüm dostlarımızı katliam davasına katılmaya ve davanın takipçisi olmaya davet ediyoruz. Bu gün, Dünya Çocuk Hakları günü. Suruç katliamında katledilen çocuklarımız şahsında, savaşlarda ve katliamlarda katledilen çocukları anıyor. 33 Düş Yolcusu’nun düşü olan savaşsız ve sömürüsüz bir dünyayı çocuklarımıza bırakacağımızın sözünü veriyoruz” diye konuştu.
 
 
Aileler basın açıklamasının  ardından sessiz oturma  eylemi yaparak, alkışlarla anmaya son verdi