Müzik günlerine yoğun ilgi

  • 09:07 11 Haziran 2024
  • Kültür Sanat
 
Pelşin Çetinkaya
 
AMED - 1 Haziran’da başlayan 6’ncı Ma Music Günleri’ne dair konuşan MA Müzik yöneticilerinden Evin Tiryaki, etkinliklerinin, aynı zamanda asimilasyona da bir yanıt olduğunu ifade ederken, katılımcılar ise kültürel çalışmaların sürmesini istedi.
 
Amed’de faaliyet yürüten Ma Music Akademisi, bu yıl Ma Music Günleri’nin 6’ncısını düzenliyor. 1 Haziran’da başlayan ve 12 Haziran’da son bulacak etkinlikler bu sene sanatçı Rênçber Ezîz'in anısına yapılıyor. Sadece çocukların değil yetişkinlerin ve kadınların da yer aldığı programa ilgi oldukça yoğun. Ma Music yöneticilerinden Evin Tiryaki ve etkinliklere katılanlar müzik günlerini değerlendirdi.
 
‘Bu sene yetişkinler de sahneye çıkıyor’
 
Ma Music’in her yıl müzik günleri yaptığını hatırlatan Evin, bu seneki programın da dolu dolu olduğunu söyledi.  Evin, “Bu yıl da 6’ncı yılımız. Heyecan ve coşku var. Her yıl çocuk divanı yapıyoruz. Bu yıl farklı bir program oluşturduk. Bu yıl sadece çocuklar değil öğretmenler de sahneye çıkıyor. Programımız içerisinde konserlerimiz, divanlarımız ve çocukların mezuniyeti var. Programımızın ilk etkinliği Kent Meydanı’nda çocukların konseriyle gerçekleşti. Etkinlikte 150 çocuk sahneye çıktı. Büyük bir heyecanla geçti” şeklinde konuştu.
 
Asimilasyona karşı alternatif
 
Evin, kentteki asimilasyon uygulamalarına dikkat çekerken, “Kayyım geldiğinde bir söz vermiştik, ‘Bu ülkenin çocuklarını müziksiz bırakmayacağız’ demiştik. Her yıl da elimizden geldiği kadar eğitmenler ve öğretmenlerimiz çocukları bir seviyeye ulaştırmaya çalışıyor. Çok kirli asimilasyon politikaları var. Çocuklar kendi kültürleri, sanatlarını öğrensinler. Asimilasyon politikaları o kadar derinleşti ki kentin içinde kendi dilimizi konuşamaz olduk” dedi.
 
‘Her zaman alanlardayız’
 
Etkinliklerin büyük etki yarattığını dile getiren Evin, şunları kaydetti: “Meydana Kürtçe konuşarak girdiğimizde bir çocuk, ‘Ne kadar güzel konuşuyorsunuz, ben Kürtçe bilmiyorum ama katılabilir miyim’ dedi. Biz de bunların sadece Kürtler için olmadığını herkesin katılabileceğini söyledik. Konserlerimiz devam edecek. Buradan da şunu söylemek istiyoruz, her zaman alanlardayız, çocuklarla etkinliklerimiz olacak. ‘Taş üstünde taş kalmasa da bu ülkede çocukları müziksiz bırakmayacağız’ sözünü vermiştik ve o sözün hala arkasındayız. 7 yıldır bunun için direniyoruz ve direnmeye de devam edeceğiz. Kapımız herkese açık.”
 
‘Bu tarz etkinliklerin devamı gelsin’
 
Etkinliklere izleyici olarak katılan Aysel Pehlivan, etkinliklerden memnun olduğunu ve bu tarz etkinliklerinin devamının gelmesini istediğini paylaştı. Aysel, “Dilimiz, onurumuzdur. Bu tarz etkinliklerle daha mutlu oluyoruz. Dilimizden de vazgeçmeyeceğiz. Her yerde kendi dilimizle konuşalım” sözlerini kullandı.
 
‘Programda kadınların da yer alması çok güzel’
 
Programda kadınların yer almasından dolayı çok mutlu ve heyecanlı olduğunu kaydeden etkinlikleri izleyenlerden Gülşah Kolakan, “Hem kendi dilimizle hem de kadınların içinde olduğu etkinlikler olduğu için hem heyecanlıyım hem de çok güzel. ‘Jin jiyan azadî’ şeklinde sloganımız var. Bu çok güzel. Belediyeleri kazanmamızla birlikte kaybettiğimiz şeye yeniden sahip olduk. Bunu çok heyecan verici buluyorum ve mutlu oluyorum. Bu programların devamının gelmesini istiyorum” şeklinde konuştu.  
 
‘Etkinliklerde çok eğlendik’
 
Nedret Papatya adlı yurttaş da Ma Music’te eğitim alan bir çocuğun annesi. Etkinliklerden çok keyif aldığını belirten Nedret, “Çok eğlendik. Ma Music günlerindeki bütün etkinlikleri takip ettik. Çok da eğlendik. Herkesin eline sağlık diyorum ve teşekkür ediyorum. Ayrıca programda kadınların da yer alması güzel, JINMA’yı da tebrik ediyorum” dedi.
 
Büyük konser ile sona erecek
 
Öte yandan 1 Haziran’dan bu yana süren Ma Music 6’ncı Müzik Günleri, 12 Haziran’da Koma Ma’nın Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapacağı büyük konser ile sona erecek.