Musa Anter Gazetecilik Ödülleri verildi: Ajansımıza iki dalda ödül

  • 22:36 23 Eylül 2022
  • Güncel
 
İSTANBUL - 29’uncusu düzenlenen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri, yapılan törenle sahiplerine verildi. Törende iki dalda ödül alan Haber Müdürümüz Safiye Alağaş ile muhabirimiz Medya Üren, ödüllerini tüm özgür basın emekçileri ile İran’da katledilen Mahsa Amini’ye adayarak, devraldıkları mirasla hakikati yazmaktan asla vazgeçmeyeceklerinin mesajını verdi.
 
Kürt bilge ve özgür basının sembolü Musa Anter’in (Apê Musa) 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da katledilmesinin ardından gazetecilik alanında verilen ve bu yıl 29’uncusu düzenlenen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri, yüzlerce kişinin katılımıyla başladı. Yeni Yaşam Gazetesi’nin düzenlediği tören, Şişli’de bulunan Cemil Candaş kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. 29’uncu Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Yarışması'nda ödüller, "Türkçe Haber Dalı Jüri Özel Ödülü", "Kürtçe Haber", "Fotoğraf", "Karikatür", Gurbetelli Ersöz anısına "Kadın Haberciliği" ve “Onur Ödülü” olmak üzere beş ayrı dalda dağıtıldı. 16 gazeteci ile Diyarbakır’da tutuklanan Haber Müdürümüz Safiye Alağaş ile muhabirimiz Medya Üren’e layık görülen ödüller ile de ajansımıza iki ödül verildi.
 
Törene özgür basın şehitlerinin aileleri, Adalet Nöbeti tutan anneler, Barış Anneleri, Cumartesi Anneleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Tayip Temel, Saruhan Oluç, Sezai Temelli, Yeni Yaşam Gazetesi imtiyaz sahibi ve HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ile Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir ile Cengiz Çiçek ve İstanbul Eşsözcüsü Erkan Tepeli, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şube Eşbaşkanı Gürkan İstekli, Asrın Hukuk Bürosu avukatları, HDP İl Eş Başkanları İlknur Birol ile Ferhat Encu, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüsü Perihan Koca, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER) yöneticileri, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu üyeleri, Anadolu Yakınlarını Kaybedenlerle Dayanışma Derneği (ANKAYAY-DER) İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, çok sayıda basın meslek örgütü temsilcileri ve yöneticileri ile Sivil Toplum Örgütü (STÖ) temsilcileri katıldı.
 
‘O kalemi devraldık…’
 
Törenin yapılacağı salona, Musa Anter ve Gurbetelli Ersöz ile özgür basın mücadelesinde yaşamını yitiren gazetecilerin fotoğrafları asıldı. Nezahat Doğan ile Mazlum Jînda’nın sunuculuğunu yaptığı tören, Ape Musa ve özgür basın şehitleri adına saygı duruşu ile başladı. Ardından Musa Anter, Gurbetelli Ersöz ve yaşamını yitiren özgür basın şehitlerine dair kısa bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Açılış konuşmasında ise Kürtçe ve Türkçe, “Apê Musa'nın katledilmesiyle bir halkın susturulması ve kalemsiz kalması amaçlandı. ‘Kürt basınının çınarı katledilirse bu halk susar’ diye düşünüldü. Evet, Apê Musa bir sokakta katledildi ve kalemi kanlar içinde kaldı. Ama ardılları o kalemi alarak gerçekleri yazmaya devam etti. Cengiz Altun’lar, Gurbetelli’ler, Ferhat Tepe’ler, Deniz Fırat’lar, Nujiyan Erhan’lar Metin Göktepe’ler o kalemi devraldı ve bizlere bıraktı. Basın şehitlerimizi bir kez daha anıyoruz” denildi.
 
Törende yapılan konuşmaların ardından Musa Anter, Gurbetelli Ersöz ve yaşamını yitiren özgür basın şehitlerine dair bir sinevizyon gösterimi izlendi. Ardından sahne alan sanatçı Feryal Öney’in seslendirdiği şarkıları ile salonda coşkulu anlar yaşandı. Daha sonra da Apê Musa'nın seslendirdiği Kürtçe ve Türkçe şiirler dinlendi. Dinletilerin ardından ise 29’uncu Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Yarışması'nda ödüller sahiplerine verildi. Ödüller "Türkçe Haber", "Kürtçe Haber", "Fotoğraf", "Karikatür", Gurbetelli Ersöz anısına "Kadın Haberciliği" ve “Onur ödülü” olmak üzere altı ayrı dalda dağıtıldı.
 
Hasta tutsaklara atfedildi
 
Törende ilk ödül, “Türkçe Haber Dalı Jüri Özel Ödülü” ile Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Semra Turan ve Tolga Güney’in “Aydın Cezaevi’nde şüpheli ölüm: İntihar mı cinayet mi?” başlıklı haberine verildi. Barış Akademisyenlerinden Aslı Aydemir ile Onur Hamzaoğlu tarafından aldıkları ödüle dair konuşma yapan Semra, “Bir intihar değil, üstü örtülmeye çalışılan cinayetti. Biz de kuşkuları, tanık beyanları ve şiddet görüntülerini haberleştirerek kamuoyuna duyurmaya çalıştık. Bu ülkede çok ciddi hak ihlalleri yaşanıyor ve ne yazık ki en çok da cezaevlerinde yaşanıyor. Bütün bu hak ihlallerine karşı yaşamak için direnen ağır hasta tutuklulara ödülümü adamak istiyorum. İyi ki bu ülkede Apê Musa, Gurbetelli Ersöz, Hrant Dink ve Metin Göktepe gibi gazeteciler oldu. Biz de bugün onların yolundan yürüyoruz. Apê Musa katledildiğinde henüz yoktum ama bilmiyorlardı ki onun kalemini devralacak ve bugünlere dek sürdüreceğiz. Ajansım MA’ya teşekkür ediyorum. Çünkü bize her zaman hakikatin izinde yürümemiz gerektiğini ve bunun için haberlerimizle mücadele etmemiz gerektiği bilincini veren çalışma arkadaşlarıma sonsuz teşekkürler” dedi.
 
Onur Yürüyüşleri ve Sebahat Tuncel’e adandı
 
Kaos GL’den Yıldız Tar’ın “Mira’yı öldüren katil, arabasını çalıp arkadaşlarıyla düğüne gitmiş” başlıklı haberi de ikinci “Türkçe Haber Dalı Jüri Özel Ödülü”nden biriydi. Yıldız’a ödülünü HDK Eşsözcüsü Esengül Demir verdi. LGBTI+ haberciliği yapmanın önemine vurgu yapan Yıldız, “Bugün aldığımız bu ödülle birlikte yalnızlığımıza değer kattınız. Umarım bu değerle birlikte ödülümü, onca yıldır devlet şiddetiyle sokaklara çıkan LGBTI+ Onur Yürüyüşlerine ve yalnızlığımızda bize yol olan Sebahat Tuncel’e adıyorum” dedi. Esengül de, “Türkiye’de Kürt sorununa bakış açısı ve LGBTI+ bakış açısının turnusol sorunu gördüğünü biliyoruz. En ağır bedeller ödeyenler buluştu bugün burada. Bir LGBTI+ arkadaşımıza ödülün verilmesi çok değerli. Karşı mitingler düzenlenen böyle bir dönemde kadın ve LGBTI+ mücadelesinin ortaklaşması gerektiğini ve yan yana mücadele ettiğini hepimiz biliyoruz. Diyarbakır Cezaevin’de olan 16 arkadaşımızı selamlamak istiyorum. Ve İran’da mücadele eden Musa Anter’in torunlarına da selam göndermek istiyorum” şeklinde konuştu. Bu esnada katılımcılar uzun süre “Jin jiyan azadi” sloganı attı.
 
Üçüncü “Türkçe Haber Dalı Jüri Özel Ödülü”nü de katledilen gazeteci Metin Göktepe’nin ablası Meryem Göktepe tarafından Evrensel Gazetesi’nden Murat Uysal’ın “Yenisahra’da ne oldu? | Yangın için her şey hazırdı, kibriti çocuklara çaktırdılar” başlıklı haberine verdi. “Kürtçe Haber Ödülü” ise Ömer Faruk Baran’ın “Manaya bilibendê û çend sirên ‘Kurdish Mashup 2019’” başlıklı haberine verildi. Ömer’e ödülünü ÖHD İstanbul Şube Başkanı Gürkan İstekli verdi.
 
JINNEWS muhabiri ödülünü Mahsa’ya adadı
 
Kürtçe Haber Dalı Jüri Özel Ödülü de ajansımız muhabiri Medya Üren’in “Girêdayî êrişa nîjadperest a li Qazakistanê agahiyên nu!” başlıklı haberine verildi. Medya’ya ödülünü Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından İbrahim Bilmez verdi. Medya, son yıllarda Kürdistan’da yaşanan hak ihlalleri ve baskılara işaret ederek, “Kürdistan’da çok önemli gelişmeler yaşanıyor. İktidar 30 yıldır yaptığı kirli politikaların üstünü örtmek için özgür basına saldırıyor. Başta kadın gazetecilere ve kadın ajansına saldırdı. Apê Musa’dan korkuyorlardı, bugün de bizden korkuyorlar. Bize yönelik gelişen bu saldırılara rağmen mücadelemiz devam edecek” şeklinde konuştu. İran Molla rejimi tarafından katledilen Mahsa Amini’ye de değinen Medya, “Bu katliamlar aslında kadının kimliği, yaşam mücadelesi ve özgür iradesine yöneliktir. Bu yüzden ödülümü katledilen Mahsa Amini’ye atfediyorum herkese çok teşekkür ederim” diye belirtti. Medya JINNEWS’in 5’inci yılını kutlayarak konuşmasını sonlandırdı.
 
Gurbetelli’nin ardılları yazmaya devam edecek
 
Medya’ya ödülünü veren İbrahim de, “Mücadele eden bir halk gerçekliğimiz var. Faşizmin sıcaklığına rağmen onlarca yıldır devam ediyor bu mücadele ve devam da edecek. En büyük görev ve mücadele de özgür basına düşüyor. Çünkü öbür tarafta devasa bir yalan makinesi var. Hem yaptığım iş nedeniyle basın emekçileriyle mesai yapıyorum hem de geçmişte de bazı kurumların avukatlığını yapmıştım. Birlikte çalıştığım arkadaşlarım şu an Diyarbakır Cezaevi’nde tutuluyor. Bu arkadaşlar asla geri adım atmayacak biliyorum. Gurbetelli’nin, Apê Musa’nın ardılları yazmaya devam edecek. Biz de bu mücadelenin yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
‘Annelere yapılan baskıları özgür basın ortaya çıkardı’
 
“Karikatür Dalı”ndaki ödüller Özgür Evran’ın “Atlaslı” ile Murat İpek’in “gül açmış ceset” başlıklı karikatürlerine verilirken, MA muhabiri Eylem Akdağ’ın Hakan Arslan’ın cenazesini 7 yıl sonra bir torba içinde alan babası Ali Rıza Arslan’ın adliye kapısında çektiği “Bir Torbanın Ağırlığı” başlıklı fotoğrafı Birincilik Ödülü’ne layık görüldü. Bir diğer “Fotoğraf Dalı” ödülü de Evrensel’den “Benim Yuvam Gitti” adlı fotoğrafıyla Eylem Nazlıer’e verildi. Eylem’in yerine ödülünü MA muhabiri Esra Solin Dal alırken, ödül cenazeleri için mücadele yürüten tüm ailelere atfedildi. Ödülü veren İstanbul Barış Anneleri İnsiyatifi Sözcüsü Güler Buğday, Adalet Nöbeti tutan anneler baskıya maruz kalıyor. Yapılan eylemelerde polis ve devletin annelere yaptığı baskıları özgür basın ortaya çıkardı. Her eylemede yanımızda oldular. Eskinden de olduğu gibi hiçbir zaman bizi yalnız bırakmadılar. Biz de bu her zaman Musa Anter ve basın şehitlerinin yanında olacağız, bu davamızdan asla vazgeçemeyeceğiz” diye konuştu.
 
Safiye Alağaş: Tüm özgür basın emekçilerine adıyorum
 
“Kadın Haberciliği Birincilik Ödülü” ise tutuklu JINNEWS Müdürü Safiye Alağaş’ın Cizre’de 8 Nisan 2022 tarihinde yayınlanan polis Enes A.’nın, S.S. adlı kadına tecavüz ederek intihara sürüklediği “Polis tecavüz etti, savcı, doktor ve polis üstünü örtmek istedi” başlıklı haberine verildi. Mazlum Doğan’ın ablası Serap Mutlu, ödülü Safiye’nin kardeşi Berfin Alağaş’a verdi. Berfin, “İçim buruk. 16 arkadaşımızın da aramızda olması gerekiyordu. Çarşamba günü Safiye ile görüştüm, ödülü aldığını duyunca çok mutlu oldu. Gazetecilik faaliyetinden dolayı tutuklu olduklarını söyledi. İçeride de hala yazmaya devam ettiğini gazetecilik faaliyetini sürdürdüğünü ve moralinin iyi olduğunu iletti. Gurbetelli Ersöz, Musa Anter’in kalemi yerde kalmadıysa kendi kalemlerinin de yerde kalmayacağını söyledi. Herkese çok selam söyledi ve teşekkür etti” diye belirtti. Safiye ödülünü tüm özgür basın emekçilerine adadı. 
 
Serap da, “Kürtlerin görmediği, yaşamadığı acı kalmadı. Musa amcayı çok iyi tanıyorum. Bütün Kürtlerin ve hepimizin amcası. Asla unutulmayacak. Hepimiz verdiği mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Ne onu ne de diğer basın şehitlerini asla unutmayacağız. Hepsini saygıyla anıyorum” cümlelerini kullandı.
 
Kürt çocuklarına sahip çıkan onurlu anneler…
 
Son olarak “Onur Ödülü” ise hasta ve infazı yakılan tutukluların serbest bırakılması ve cezaevlerindeki işkencenin son bulması talebiyle Adalet Nöbeti tutan annelere verildi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, ödülü Adalet Nöbeti tutan anneler adına Zeynep Calıhan’a takdim etti. “Hasta tutsaklara özgürlük” önlüğü giyen Zeynep, “Başta Emine Şenyaşar, daha sonra tüm hasta tutsaklar ve Aysel Tuğluk adına alıyorum” dedi. Pervin ise 1990’lı yıllarda tıpkı Apê Musa gibi çok sayıda Kürt’ün katledildiğini dile getirdi. “Kürtler o zaman işkence tezgahlarından geçiriliyorlardı” diyen Pervin, “Kimi zaman da köyleri yakılarak sürgüne gönderiliyorlardı. Yıl 2022, çocuklarının kemikleri torbalarda annelerine, babalarına gönderiliyor. Kürde yapılan zulümden hiçbir şey değişmedi ve eksilmedi. Bugün Kürt çocukları cezaevlerinde direniyor, bugün Kürt çocukları Apê Musa’nın bıraktığı kalemi devralıyor. Ama Kürt çocuklarına sahip çıkan onurlu anneler var. İşte ben bu annelerin önünde saygı ve minnetle eğiliyorum, iyi ki varsınız” diye belirtti.
 
Bu esnada sık sık, “Şehid namirin” sloganı atılarak alkışlar ve zılgıtlar çekildi. Adalet Nöbeti tutan anneler ile ödül alan gazetecilerin fotoğraf çekilmesinin ardından tören son buldu.