‘Kürtçe kitap fuarları devam etmeli’

  • 09:15 22 Ekim 2024
  • Kültür Sanat
 
Roza Metîna
 
ÊLIH - Êlih’teki Kürtçe Kitap Fuarı’na katılan kadınlar, Kürtçenin gelişimi için fuarların önemli olduğunu ve devam edilmesi gerektiğini vurguladı. 
 
Êlih (Batman)Kürtçe Kitap Fuarı, Êlih Belediyesi, Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği’nin (ARÎ-DER), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) tarafından gerçekleştirildi. İki gün 16-20 Ekim tarihleri arasındaki fuarda, panel ve söyleşiler yapılırken, fuara birçok yazar ve yayın evi katıldı. 
 
Fuara katılan kadınlar Kürt dili ve Kürtçe kitapların önemine ilişkin konuştu. 
 
‘Dilimiz kaybolmasın diye Kürtçe konuşuyorum’
 
Kürtçenin önemine dikkat çeken yazar İnci Şahin, “Annemden ne öğrendiysem şimdi onu konuşuyorum. Anadilde konuşmak çok güzel, Dilimi çok seviyorum. Bu yüzden ana dillimde konuşuyorum. Dilimizi iyi öğrenmek için çok okumalıyız. Her şey okumakla başlıyor. Ben de elimden geldiğince konuşuyorum ancak eksikliklerim var. Okuma ve yazmada sorunların hala var. Ancak yine de dilimin kaybolmaması için annemden ne öğrendiysem o şekilde çocuklarımla ve çevremle konuşuyorum” dedi. 
 
‘Kendimizden başlamalıyız’
 
Kürtçenin kaybolmaması ve gelişmesi için insanın kendisinden ve ailesinden başlaması gerektiğini belirten İnci, “Annem bizimle Kürtçe konuşuyor. Ancak bugünkü kuşağa baktığımızda, anneler Kürtçe bilse de çocukları ile Türkçe konuşuyor. Evde Türkçe konuşuluyor.  Bu eksikliktir. Bu yüzden kendimizden başlamalıyız. Kürtçe için penceremizi, ufkumuzu geniş tutmalıyız” şeklinde konuştu.  
 
‘Halk fuara gelmeli’
 
Halkın kitap fuarına gelmesinin önemli olduğunu vurgulayan İnci, şöyle dedi: “İnsan okumayıncaya kadar öğrenemez. Bu yüzden de halk kitap fuarına gelmeli. Kürt yazarlar çok olduğu için çok mutluyum, gururluyum. Birbirimize destek olmalıyız. Bu da çok iyi.”
 
‘Dilinize sahip çıkın’
 
Kürtçenin gelişmesi için Kürtçe okulların olması gerektiğini kaydeden İnci, bunun için de evden başlamak gerektiğini söylerken, anne-babaların çocuklarla Kürtçe konuşmasının önemini vurguladı. İnci, Kürtçenin kaybolmaması için herkesin diline sahip çıkması gerektiğini dile getirdi. 
 
‘Kürtçe fuar iyi bir başlangıç oldu’
 
Aynur Erşari Oğurlu da, fuarın açılmasının önemini kaydederken, şu sözleri kullandı: “İyi bir başlangıç oldu. Aynı zamanda devam etmesini de istiyoruz. Kürtçe okumanın gelişimi için böylesi fuarlar devam etmeli. Bu fuarda da Kürtçe kitaplara ilgi iyiydi.  Ancak bazı okuyucular geldiğinde Kürtçe bildiklerini ancak okuyamadıklarını söylüyorlardı. Bu da aileden kaynaklı.”
 
‘Kürtçe yaşamalıyız’
 
Ailelerin evde Kürtçe konuşmasını isteyen Aynur, “Kürtçe konuşmak çok önemli. Çocuklar ve anneleri Kürtçe konuşmalı. Dilimizin kaybolmaması için Kürtçe yaşamalıyız. Kürtçe konuşmazsak çocuklar ve torunlarımız Kürtçe konuşamaz. Anneler anadilini bırakmamalı. Evde Türkçe konuşursak, yaşam da Türkçe olur. Bu yüzden insan öncelikle Kürtçe konuşmalı” ifadelerini kullandı. 
 
‘Saldırılara karşı dilimizi öğrenmeliyiz’
 
Kürtçeye yönelik saldırılara karşı Kürtçenin öğrenilmesi üzerinde duran Aynur, “Saldırılara karşı dilimizi öğrenmeliyiz ve dilimizle konuşmalıyız. Biz böyle yaparsak dilimizden de vazgeçmemiş oluruz. Sen dilinle konuşmazsan o zaman saldırılar devam eder” diye ekledi.
 
‘Kürtçe ne kadar yazılırsa o kadar gelişir’
 
Kürtçe kitapların önemine de dikkat çeken Aynur, “Şiir, hikaye ve sözlüklerimiz ne kadar çok olursa dilimiz de o kadar gelişir. Kürtçe çok zengin bir dil. Bu yüzden ne kadar Kürtçe konuşulursa ve yazılırsa o kadar gelişir” dedi. Kadın yazarların fuarda varlığının da önemli olduğuna değinen Aynur, bunun Êlih’teki kadınlar için de bir çıkış yolu olacağını vurguladı. 
 
‘Dilimiz varlığımızdır’
 
Kitap fuarında öğrencilerle yüz yüze gelmenin önemli olduğunu söyleyen Songül Keskin ise,  fuarların,  bunun önünü açtığını paylaştı. “Biz Kürt’üz, dilimiz Kürtçe ve bu bizim varlığımızdır” diyen Songül, “Kitap olmadan da dil olmaz, Biz varız dediğimizde dilimiz de olmalı” ifadelerini kullandı. 
 
‘Kürtçe resmi dil olmalı’
 
Kürtçe kitap fuarı ve eğitimin önemine işaret eden Songül, “Kürtçe eğitim olmadıkça Kürtçe gelişmez. Bu eğitim de resmi olmalı, özel değil” diye ekledi. 
 
Kürtçe yayınevleri birliğine dikkat çekti
 
Kürtçe yayınevlerinin birliğine ilişkin de Songül, “Kürtçe yayın evlerinin birliğinin oluşturulması için bir girişim var. Bu fuarın yapılması için Kürtçe yayınevleri de organizasyon içinde yer aldı. Bu önemli” dedi. Kürtlerin kendilerine sahip çıkması gerektiğini kaydeden Songül, “Bu, kendin olmaktır, çocuklarımızla evde Kürtçe konuşmalıyız. Çocukların konuşmadığı bir dil zaten ölmüş sayılır” diye konuştu.