‘Petrol çıkaracağız’ denilerek tarlalar işgal ediliyor!

  • 09:04 14 Mayıs 2024
  • Yaşam
 
Şehriban Aslan 
 
AMED - Hezro’da TPAO tarafından petrol çıkarılma bahanesiyle tarlalarının işgal edildiğini söyleyen Hediye Balvey, “Hem tarlalarımıza izinsiz giriyorlar hem de bizim olan tarlalarımızda başkalarını getirip çalıştırıyorlar. Bizim tarladan onlarca hane geçiniyordu. Nohut, buğday, çavdar, ekip biçiyorduk şu an var olan gelir kaynağımız da elimizden gitti” diyerek yaşadıkları mağduriyeti anlattı.
 
Amed’in Hezro ilçesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) geçtiğimiz yıl petrol aramaları başlatarak birçok köyde kuyu üstüne kuyu kazdı. Kuyuların kazıldığı ve petrolün çıkarıldığı köylerden biri de Erkonağı köyü. Erkonağı köyünde yaşayan yurttaşlar bu duruma tepkili. Köylüler, ekip biçtikleri ve geçimini sağladıkları tarlalarına TPAO’nun kendilerinden izinsiz girdiklerini söyledi.
 
Ana akım medya mağduriyeti görmedi 
 
Hezro’da köylülerin mağduriyetini görmeyen ana akım medya ise geçen yıl yaptığı haberlerde, “Bir zamanlar adı terörle anılıyordu! Şimdi kuyu üstüne kuyu açılıyor, her yerinden petrol fışkırıyor", "Hummalı petrol çıkarma çalışmaları başladı", "TPAO yetkililerinden yapılan açıklamaya göre Hazro’daki kuyularda beklenenin üstünde bir rezerve ulaşıldığı belirtildi", " TPAO, petrol depolama alanının yetersiz kalmasından dolayı yeni depolar kurmak için ihale yapıldığını bildirdi", " Hem petrolü depolamak için yer yapılacağı hem de kuyulardan çıkan gazla elektrik üretileceği öğrenildi” şeklinde servis ettiği haberlerle var olan tablonun dışında bir resim sundu. 
 
Erkonağı köyünde yaşayan ve tarlasından petrol çıkarılan Hediye Balvey, tapuların dedelerinin üzerine kayıtlı olduğunu ve bu nedenle TPAO’nun bunu gerekçe göstererek izin almaya gerek dahi duymadığını aktardı.
 
‘Tarlalarımıza izinsiz girdiler'
 
Köylerinde 12 yerde petrol kuyusu kazıldığını söyleyen Hediye, tarla sahiplerine sorulmadan tarlalarda çalışma yapıldığını ayrıca İstanbul, Ankara, Êlih, Amed ve farklı kentlerden işçilerin getirilip köyde çalıştırıldığını söyledi. Hediye, “Hem tarlalarımıza izinsiz giriyorlar hem de kendi tarlalarımızda başkalarını getirip çalıştırıyorlar. Tarlamız ekmek kapısıydı, onlarca hane geçiniyordu. Nohut, buğday, çavdar, ekip biçiyorduk şu an var olan gelir kaynağımız da elimizden gitti. Biz bu durumu kabul etmiyoruz. Hakkımızı aramak için gereken her yere gidiyoruz, gideceğiz de bunu böyle bilsinler” dedi.
 
‘Gerekirse zorla yaparız dediler’
 
 
Geldikleri ilk günden bu yana durumu kabul etmediklerine dikkat çeken Hediye, “Kavga ettik, tartıştık ne yaptıysak da işe yaramadı. Bize dönüp, ‘ne yaparsanız yapın gerekirse zorla yaparız’ dediler. Şu anda tarlalarımızda iznimiz olmadan çalışıyorlar. 150 yıldan fazladır bu topraklar dedelerimizden bugüne bize gelmiş topraklar. O günden bugüne biz toprağı ektik biçtik. Bize yapılanı asla ama asla kabul etmiyoruz. Zorla topraklarımıza girdiler, neden hakkımız olanı vermiyorlar?” diye sordu.
 
100’den fazla hane geçiniyor 
 
 
Kendilerine yapılan zulmün duyulmasını ve ses verilmesini isteyen Hediye, “Herkes duysun bizi. Burada bize resmen zulüm yapılıyor. Kimse gözünü, kulağını kapatmasın. Sesimizi duyun. Bu tarlalardan 100 haneden fazla insan geçiniyor. Şimdi ise elimizde tarla dahi kalmadı” dedi.     
                        
Petrol sızıntısı sulara karıştı
 
 
Köylülerin söz konusu mağduriyetinin yanı sıra köyde akan bazı kaynak sularına petrolün sızması dikkat çekti. Suya sızan petrol hem köydeki insanlara hem de suyu içen hayvanlara büyük zarar veriyor. Fakat yetkililer yapılan tüm şikâyetlere rağmen sessiz kalmayı sürdürüyor.