27 Eylül 1871: Sardunya Adası’nın sesi yazar Grazia Deledda doğdu

  • 09:06 27 Eylül 2022
  • Tarihte Bugün
 
27 Eylül'e iz bırakan kadınlardan biri olan yazar Grazia Deledda, 1871 yılında İtalya'nın Sardinya Adası'nda dünyaya geldi. Sayısız eseri bulunan Grazia, 1926'da Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterildi ve Grazia, aynı yıl Stockholm'de düzenlenen törenle ödülü aldı. Grazia, yakalandığı kanser nedeniyle 64 yaşında 1936 yılında yaşama veda etti.
 
Tarihte bugün öne çıkan diğer önemli olaylar şöyle:
 
1974: TRT’de kadın spikerlerin haber okuması yasaklandı. Yasak uzun sürmedi. Kadın spikerlerin ve kamuoyunun baskısıyla kadınlar yeniden haber sunmaya başladılar.
 
2000: Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde polisin 1993 yılında 70 sokak çocuğunu öldürdüğü katliam tanığı kadın, üç kız kardeşi ve büyükannesi evlerinde katledildi.Katliamdan sağ kurtulan Maria mahkemede, polisler aleyhine ifade vermişti. Maria bu şekilde öldürülen 41. tanık oldu. Evsiz çocuklara ev sahipliği yapan Candelária Kilisesi’nde gerçekleşen katliam, tarihe Candelária katliamı olarak geçti. 
 
2004: Türk Ceza Kanunu (TCK) Tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Üç yıl önce oluşturulan TCK Kadın Platformu'nun Meclis'e sunduğu 35 maddelik "TCK Tasarısı Değişiklik Talepleri"nden 30'u, kadınların önerileri doğrultusunda kabul edildi. Cinsel suçlar, kişilere karşı suçlar bölümünde düzenlendi; ırz kavramı TCK’dan çıkartıldı; evlilik içi tecavüz cezalandırıldı; evlilik içi şiddet işkence olarak tanımlandı; kadınların tecavüz eden erkeklerle evlendirilmelerine ilişkin madde kaldırıldı. 
 
2005: Bismil Belediyesi, 4 ay önce altyapı çalışmalarına başlanan Kadın Sağlığı Ana ve Çocuk Eğitim Merkezi ile ilgili saha çalışmalarına başladı. Çalışmayı Bismil Belediye Başkanı Şükran Aydın’ın da içinde olduğu bir ekip yürüttü.  
 
2011: Diyarbakır, Silopi ve Siirt Barış Anneleri Meclisi Siirt’te, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın "Kürt anneleri tülbentlerini şimdi nereye koyacaklar" sözlerine tepki gösterdi. 21 Eylül akşamı Siirt Polis Meslek Yüksek Okulu yanında bir sivil otomobile yapılan saldırının ardından Siirt'te buluşan Barış Anneleri, saldırıya uğrayanları ziyaret ettikten sonra basın açıklaması yaptı. Anneler, "Tülbentlerimiz barışın simgesidir, savaşın olduğu her yere sereceğiz" pankartı açtılar.
 
2012: İstanbul’da Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı tarafından "19. ve 20. Yüzyıl Kadın Yazını Üzerine Ulusaşırı Perspektifler: Türkiye ve Avrupa" temalı bir sempozyum düzenlendi.
 
2012: İstanbul’da Uluslararası Kadın Yazarlar Sempozyumu yapıldı.  Kadın yazarlar, toplumsal cinsiyet düzeni ve ulus, etnisite, sınıf gibi katı yapılanmalar üzerine güçlü etkisi olan homojen, monolitik kurgular barındıran kolonyal ve oryantalist söyleme karşı buluştular.
 
2015: UTAMARA Kadın buluşma merkezinin düzenlendiği ‘Her Kadının Bir Hikayesi Var Şiir ve Öykü’ buluşmasında derlenen 2. kitap tamamlandı. UTAMARA Kadın buluşma merkezi, aynı etkinlik çerçevesinde daha önce bir kitap yayınlamıştı. Basımı tamamlanan ikinci kitabın tanıtımı için, bir resepsiyon düzenlendi.
 
2016: Girê Spî'ye bağlı Kuheyla köyünde 8’i çocuk 15 yurttaş katledildi.
 
2018: Almanya'nın başkenti Berlin'de okullarda cinsel taciz ile mücadele için başlatılan "Okullar Cinsel Şiddette Karşı" adlı kampanya tanıtıldı. Tanıtıma Eğitim Bakanı Sandra Schaeres de katıldı. Sandra kendisinin de cinsel tacize maruz kaldığını anlatarak, bu kampanyayla okullarda yaşanan cinsel tacizlerin ortaya çıkarılması ve engellenmesi hedeflendiğini belirtti. 
 
2018: Almanya'nın Köln kentinde kadın kurumlarının öncülüğünde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı bir miting ve yürüyüş düzenledi.
 
2018: Hindistan Yüksek Mahkemesi, "zinayı" suç olmaktan çıkardı. Ülkede 158 yıldır var olan kanuna göre, “kocasının izni olmadan bir kadınla birlikte olan her erkek” bu suçu işlemiş sayılıyor ve 5 yıllık hapis cezasıyla karşı karşıya kalıyor.
 
2019: Maxmur’a yönelik ambargoya karşı Hewlêr girişinde bulunan KDP asayiş kontrol noktasında 27 gündür oturma eylemi yapan anneler, basın açıklaması yaparak eylemlerini bitirdiler. Hewlêr’de 17 Temmuz’da Türk konsolosluğunda çalışan bir MİT sorumlusuna yönelik saldırının ardından Maxmur’a uygulanan ambargoya karşı anneler yaklaşık bir aydır kesintisiz eylem halindeydi.