KCDP: Ocak'ta 31 kadın katledildi!

  • 12:40 2 Şubat 2024
  • Şiddet Çetelesi
 
İSTANBUL - KCDP’nin Ocak ayı raporunda, 31 kadının katledildiği, 21’inin de şüpheli şekilde yaşamını yitirdiği paylaşıldı.
 
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Ocak ayı raporunu açıkladı. Rapora göre Ocak ayında 31 kadın katledildi, 21’i de şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Katledilen 31 kadının 6’sı boşanmayı istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi bahanelerle, 1’i ekonomik bahanelerle, 1’i de annesini koruduğu için katledildi. 23’ünün ise hangi gerekçesiyle katledildiğinin öğrenilemediği paylaşıldı.
 
En çok evlerinde katledildiler
 
Bu ay katledilen kadınlardan 19’u evinde, 7’si sokakta, 2’si eğlence mekanında, 2’si kamusal alanda, 1’i arabada katledildi. Ocak'ta katledilen kadınların yüzde 61’i evlerinde katledildi.
 
Yüzde 61’i ateşli silahla katledildi
 
Kadınların yüzde 19’u ateşli silahla, 9’u kesici aletle, 2’si boğularak katledildi. 1 kadının ise nasıl katledildiği tespit edilemedi Bu ay kadınların yüzde 61’i ateşli silahla katledildi.
 
Şüpheli ölümlerin açığa çıkarılma çağrısı
 
Raporda, “Yine bu ay da öne çıkan veriler gösteriyor ki erkek şiddeti, yalnızca kadınları değil,  onların yanında bulunan çocuklara, aile üyelerine veya sadece kadınları korumak için müdehale edenlerin de hayatlarını tehdit ediyor. Bir süredir raporlarımızda da açıkladığımız gibi intihar, kaza veya doğal ölüm gibi gösterilen şüpheli kadın ölümleri ve şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadın sayısında pandemi süreciyle birlikte çok ciddi bir artış yaşanmaktadır. Şüpheli kadın ölümleri, maalesef kadın cinayetlerinden daha da zorlu olabilmektedir. Kadınların öldürülüp öldürülmediği, gerçekten kaza ile mi öldükleri, kadınların toplumsal cinsiyet temelli öldürülüp öldürülmediği (kadın cinayeti olup olmadığı), intihar edip etmedikleri veya intihara sürüklenip sürüklenmediklerinin açığa çıkarılması gerekmektedir” denildi.