Hilal Kar’ın kardeşi: Dayanışma olursa failler yakalanabilir

  • 09:02 25 Ağustos 2024
  • Güncel
 
Gülistan Gülmüş
 
AMED - Evli olduğu Mehmet Demirhan isimli erkek tarafından katledilen Hilal Kar’ın kardeşi Rojbin Duru Kar, “Kadınlara daha çok birlik ve dayanışma içerisinde olursa, bir şeyler yapılmaya çalışırsa failler yakalanabilir. Sadece basın açıklamalarıyla sınırlı kalınmasını istemiyorum” dedi.
 
Hilal Kar (33), 23 Haziran tarihinde Amed’in Rezan (Bağlar) ilçesine bağlı 5 Nisan Mahallesi’nde dini nikahla evli olduğu Mehmet Demirhan isimli erkek tarafından ateşli silahla katledilmişti. Hilal’in cenazesi otopsi işlemlerinin ardından Yeniköy Mezarlığı’nda ailesi tarafından defnedilirken ailesinin tüm çağrılarına rağmen fail hala yakalanmadı.
 
Hilal’in kardeşi Rojbin Duru Kar, bu süreçte yaşananlara dair JINNEWS’e konuştu.
 
‘Silahla tehdit etti’
 
Hilal’in katledildiği süreci hatırlatan Rojbin, failin planlı şekilde Hilal’i katlettiğini dile getirdi. Rojbin, “Olaydan 5 gün  ya da 1 hafta önce 5 buçuk yaşındaki yeğenimi kaçırdı. Daha sonra ablamı aradı yeğenimin kimliğini aşağı getirmesini söylüyor. Ablam kimliği götürüyor. Daha sonra görgü tanıkları ablamla tartıştıklarını söylüyor. Daha sonra silahı çıkarıyor, ablamı tehdit ediyor. Ablamla barışmak istediğini söylüyor. Ablam kabul etmiyor, sonra ablama ateş ediyor” ifadelerine yer verdi.
 
‘Yasımızı yaşayamadan adliyelerde, karakollardaydık’
 
Rojbin, katliamdan sonra yas dahi tutamadıklarını kaydederken, “Kız kardeşim beni aradı. Kız kardeşim ve ablamın büyük oğluna ablamın  ayağından vurulduğunu söylemişler. Kardeşim bana Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi’nde olduğunu söyledi. Oraya gittim, ablamı sordum. Öyle biri olmadığını söylediler bana. Daha sonra kardeşimi tekrar aradım. Adli Tıp’ta olduğunu öğrendim. Kardeşime ‘Sen Adli Tıp’ın ne olduğunu biliyor musun’ diye sordum. Kardeşim Adli Tıp’ın ne olduğunu bile bilmiyordu. Toparlanmaya çalışıp Adli Tıp’a gittik. Orada ablamın vefat ettiğini söylediler. Yasımızı yaşayamadan sürekli adliyelerde, karakollardaydık. Ta ki adli tatile girene kadar. Biz yeğenimizin faille birlikte olduğunu sanıyorduk ama daha sonra 1 ay sonrasına kadar failin yeğenimi kardeşlerine bıraktığını söylediler. Biraz içimize su serpildi. Çünkü ablam daha önce de yeğenimi halalarına bırakıyordu” sözlerini kullandı.
 
‘Basın açıklamalarıyla sınırlı kalınmasın’
 
Hilal’in katledilmesi karşısında kadın dayanışmasının yetersiz kaldığını söyleyen Rojbin, bu yönlü dijital medyada gündem oluşturma çabalarının da yetmediğini ekledi. Rojbin, “Ablamla birlikte bir Whatsapp grubu oluşturduk. Twitter’da gündem yaratmak için bir saat belirledik. Grupta 100’den fazla kişi vardı ama buna rağmen 40-50 kişi gündem yarattı. Onun dışında hiçbir şekilde gündem yaratmadılar. Gruptan da çıktılar. Kadınların kadınları daha çok anlaması gerekirken empati yapmamaları beni çok üzdü. Kadınlar daha çok birlik ve dayanışma içerisinde olursa, bir şeyler yapılmaya çalışılırsa failler yakalanabilir. Sadece basın açıklamalarıyla sınırlı kalınmasını istemiyorum. Kadınlar katlediliyor ama faillerin resimleri yok, daha çok katledilen kadınların resimleri var.  Katillerin resimleri daha çok her yerde olmalı” dedi.
 
‘Ablamızın sesini duyurmaya çalışıyoruz’
 
Katil Mehmet Demirhan’ın hala tutuklanmadığına işaret eden Rojbin, cezasızlık politikalarına dikkat çekti. Rojbin, kadınlara şu çağrıda bulundu: “Günleri sayıyoruz, yasımızı yaşayamadık. Çünkü katil hala aramızda. Artık yüreğimize su serpilsin istiyoruz. Katilin yakalandığı haberini duymak istiyoruz. Devletin bu yönde caydırıcı cezalar vermesini istiyoruz. Çok görüyorum, okuyorum, ‘Kravat taktı indirim, takım elbise giyildi indirim uygulandı’ gibi ama devlet caydırıcı cezalar getirirse böyle olmayacağını düşünüyorum. Bir an önce yakalanmasını istiyorum. Çünkü her geçen saniye, saat onlar için bir umut. Şöyle düşünüyorlar, ‘Biz bir kadını katlettik, bundan sonra hangi suçu işlersek işleyelim bizim cezamız hep aynı olacak’. O yüzden her şeyi yaparlar. Hepimizin başına böyle bir şey gelebilir. Kadınların birlik beraberlik içerisinde olmasını istiyorum. Susmasın, korkmasın, seslerini duyurmaya çalışsınlar. Biz ablamızın sesini duyurmaya çalışıyoruz, inşallah duyuracağız.”
 
 
 

Etiketler:

Okumadan geçme!