'Kadınlar çalışıp çabalamalı'

  • 09:03 26 Mart 2024
  • Emek/Ekonomi
 
XARPÊT - 10 yıldır yaptığı ekmekleri satarak geçimini sağlayan Turunç Kılıç, kadınların çalışarak ayaklarının üzerinde durması gerektiğini söylüyor. Turunç, “Kadınlar çalışmalı, her şey kadında bitiyor” diyor. 
 
Xarpêt’in (Elazığ) Dep (Karakoçan) ilçesinden yaşayan ve burada 10 yıldır kendi fırınında yaptığı ekmekleri satarak geçimini sağlayan Turunç Kılıç (54) tüm kadınların çalışması gerektiğine vurgu yapıyor.  Daha önce hayvancılıkla uğraşıp ekonomik olarak evini kalkındıran Turunç, yaşam enerjisini çalışmaktan aldığını söylüyor. 
 
‘Ayaklarımın üzerinde durduğum için memnunum’
 
20 yıl ekmek yaptıktan sonra ekmeği kendi fırınında pişirerek satmaya karar veren Turunç, 10 yıldır aktif bir şekilde satış yaptığını ve toplumda kendisine, “Emekçi kadın” diye hitap edildiğini belirtiyor. Turunç, “Bir yerde çalışmıştım sonra kendim yapmaya karar verdim. Eşimin de işi yoktu, katkım olsun istedim. Hayvancılıkla uğraştık ama o yeterli olmadı. Çocuklarımızın hepsi evlenip gittiler. Ben de burada çalışmaya başladım. Günde 200, 500 ya da 700 ekmek yapıyorum. Müşterinin isteğine göre değişiyor. İşimden memnunum, halk da memnun. Bir sigortam bir geleceğim yok, eşimin de yok. Sadece burası var. Ben her zaman çalıştım, hiçbir gün durmadım. Bir kadın olarak çalıştığım, kendi ayaklarımın üzerinde durduğum için memnunum. 5 tane çocuk büyüttüm. Eskiden de köyde peynir, çökelek yapıp satıyordum. Çocuklarım da bana hep, ‘Bizi sen büyüttün’ deyip teşekkür ediyorlar. Burada çok iyi karşılanıyorum, herkes bana, ‘Emekçi kadın’ diyor. Beni, takdir edip saygı duyuyorlar. Bütün kadınlara da çalışmalarını tavsiye ediyorum, çalışıp çabalasınlar.  Çalışmak güzel ve sağlıklıdır. Çalışan kadınlara gurur duyuyorum” ifadelerini kullanıyor. 
 
‘Her şey kadında bitiyor’                                                                                                        
 
Turunç, iki kişilik bir aile olmalarına rağmen ekonomik olarak zorlandığını dile getiriyor. Bir kadının evi ekonomik olarak kalkındırmak adına önemli rol aldığını kaydeden Turunç, “Biz burada çalışıyoruz ama masrafımızı zor çıkarıyoruz. Ev, dükkan kirası bizi etkiliyor. Benim ve eşimin maaşı yok, sadece burada çalışıyoruz. Biz bu işi yapmasak dışarıdan bize bir şey gelmiyor. Önceden daha iyiydi, bir ekmek 80 kuruş, 3 torba un 40 TL idi. Şimdi bir torba un 800 TL, bir ekmek 8 TL olmuş. Her şey pahalı, çoğu kişi bir şeyler alıp götüremiyor. Önceden burada alışveriş çoktu ama şimdi neredeyse yok. Eskiden biz sabah 04.00-05.00’te gelip akşam 21.00’de eve dönüyorduk, bir tane bile ekmek kalmıyordu. Şimdilerde 2 kasa ekmek pişiriyorum, kalıyor gitmiyor. Kriz var. 2 kişi olmamıza rağmen zor geçiniyoruz, 4-5 kişi olsak yapamazdık. Daha önce 4 çocuk evlendirdim, her şeylerini ben aldım. Şimdi eve 1 kilo et alamıyorum. Ne varsa kiraya, elektriğe, yemeğe ve içmeye gidiyor. Kadınlar çalışmalı, her şey kadında bitiyor” diyerek kadınların çalışması gerektiğini vurguluyor.