Burdur’da ‘Yüksek Güvenlikli Cezaevleri kapatılsın’ eylemi

  • 15:15 27 Nisan 2024
  • Güncel
 
BURDUR - İHD, ÖHD Antalya Şubeleri ve Antalya TUHAYDER,  yaptığı açıklamayla, Yüksek Güvenlikli Cezaevlerinde devam eden tecrit koşullarına ve hak ihlallerine dikkat çekerken, söz konusu cezaevlerinin kapatılmasını istedi. 
 
İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Antalya Şubeleri ve Antalya Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAYDER) Yüksek Güvenlikli Cezaevlerindeki tecrit koşulları ve hak ihlallerine karşı Burdur Ceza İnfaz Kurumu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya çok sayıda tutsak yakını ve avukat katıldı. Basın metnini kitle adına avukat Zilan Gümüş okudu.
 
Tecrit 2021 yılından itibaren daha da ağırlaştı
 
2021 yılından itibaren tecrit koşullarının daha da ağırlaştığına dikkat çeken Zilan, tutsakların tek kişilik hücrelerde ve 3 kişilik odalarda tutulduğu cezaevlerinin inşa edildiğini söyledi. Bu tür özelliklere sahip Yüksek Güvenlikli ve S Tipi Kapalı cezaevlerinde bulunan tutsakların ağırlaştırılmış müebbet hükümlüleri ile aynı koşullarda tutulduğunun altını çizen Zilan, “Son dönemde giderek daha çok sayıda mahpusun yeni açılan Yüksek Güvenlikli ve S Tipi Kapalı Hapishanelere sevk edilmeleriyle birlikte gittikçe ağırlaşan tecrit koşullarından kaynaklanan hak ihlallerine ve ağırlaşan sorunlara dikkat çekmek amacıyla bugün burada toplanmış bulunmaktayız” dedi.
 
Cezaevlerindeki iç işleyişte keyfi tutum var
 
Cezaevlerinde uluslararası insan hakları hukukuna ve ulusal mevzuata riayet edilmediğini vurgulayan Zilan, “Mahpus yakınlarının kurumlarımıza yapmış oldukları başvurular ve avukatlar aracılığı ile elde edilen bilgiler doğrultusunda bir değerlendirme yaptığımızda; yeni inşa edilen ve uygulamaya sokulan bu tür hapishanelerde insan onurunun ayaklar altına alındığı, sosyal bir varlık olan insanın iletişim hakkının ortadan kaldırıldığı, hapishanelerdeki iç işleyişte büyük bir keyfiliğin hüküm sürdüğü tüm açıklığıyla gözlenmektedir” şeklinde konuştu.
 
‘Fiziksel ve psikolojik tahribatlara yol açıyor
 
Yüksek Güvenlikli ve S Tipi Kapalı cezaevlerinin F Tipi cezaevlerinden daha da ağırlaştırılmış bir tecrit ve izolasyonu sağlayacak şekilde inşa edildiğine dikkat çeken Zilan, “Tek kişilik ve 3 kişilik hücrelerde kalma zorunluluğunun neden olduğu izolasyon ve havalandırmanın yalnızca bir saat ile sınırlı olması nedeniyle günün 23 saatini hücrelerinde geçirmek zorunda kalmaları mahpuslar üzerinde ciddi anlamda fiziksel ve psikolojik sorun ve tahribatlara yol açmaktadır” diye belirtti.
 
Tutsaklar insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürmeli
 
Hücre tipi cezaevlerinin özellikle ağır hasta tutsakların ve tüm tutsakların ruh ve bedensel bütünlüklerine zarar verdiğini belirten Zilan, son olarak şunları söyledi: “Mahpuslara özgürlüğünden mahrum kalma cezası dışında bir cezalandırma yöntemi olarak kullanılmasından dolayı bu ağır tecrit sistemi kabul edilemez. En hafif ifadeyle; mevcut uygulamalar; kötü muamele ve zamana yayılmış işkence kavramıyla açıklanabilir. Bundan dolayı Yüksek Güvenlikli Hapishaneler derhal kapatılmalı, mahpusların insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürmeleri sağlanmalıdır”