Kongra Star’dan CPT’ye: Sorumluluğunu yerine getir

  • 13:40 30 Kasım 2022
  • Güncel
 
HABER MERKEZİ - Kongra Star Kuzey ve Doğu Suriye Meclisi, CPT’ye bir mektup göndererek PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması için sorumluluğunu yerine getirmesini istedi.
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması için dünyanın birçok yerinde Kürtler ve dostları eylemler yaparken bir çağrı da Kuzey ve Doğu Suriye’den geldi. Kongra Star Kuzey ve Doğu Suriye Meclisi, İmralı’daki durum ve PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit ile ilgili CPT’ye mektup gönderdi. 
 
“İmralı’da Önder Abdullah Öcalan üzerindeki yürütülen sistematik ağırlaştırılmış tecrit ve yıllardır yapılan hukuksuzluklarla insan hakları ve uluslararası hukuk çiğnendi” denilen mektupta, “Önder Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit çeşitli gerekçelerle ağırlaştırılmış ve siyasi tutsak olarak insanlık dışı bir şekilde hakları elinden alınmıştır” ifadeleri kullanıldı. 
 
Uluslararası kurumların sorumluluğunun İmralı’daki uygulamaları sona erdirmek olduğu belirtilen mektubun devamında şu ifadeler yer aldı: “Fakat söz konusu kurumların tamamı yaşananlar karşısında sessiz kalıyor. Önder Abdullah Öcalan, uzun bir süredir avukat ve aile görüşmeleri yapamadığı için kendisinden hiçbir haber alınamıyor. Haliyle bu durum Önder Abdullah Öcalan’ın sağlık ve güvenliğine ilişkin endişeleri artırıyor.”
 
CPT sorumluluğunu yerine getirmedi
 
CPT’nin görevinin İmralı’daki durumu izlemek olduğu vurgulanan mektupta,  CPT’nin şimdiye dek ahlaki sorumluluğunu yerine getirmediği belirtildi. Mektupta şöyle denildi: “İnsanî durumları araştırmak ve takip etmekle görevli ilgili kurumların yapılan hukuksuzluklar karşısındaki tutumu gösteriyor ki söz konusu kurumlar bazı güçlerin esaretine girmiştir. Bu nedenle CPT’ye, AİHM ve uluslararası hukuka göre hareket ederek görevlerini yerine getirmesi çağrısında bulunuyoruz. Bu başta CPT başta olmak üzere uluslararası hukuk kurumları ve insan hakları örgütlerinin sorumluluğudur. Tecrit ve hukuksuzluğun sona ermesi için bu kurumların görevlerini yerine getirmesi gerekir. Önder APO’nun durumu aydınlatılmalı ve yasal hakları sağlanmalıdır. İmralı’daki tecrit kaldırmalı, aile ve avukat görüşü sağlamalı ve İmralı’daki hukuksuzlukların sorumlularından hesap sorulmalıdır.”