‘Artık yeter, şiddete dur de!’

  • 21:09 18 Ekim 2024
  • Güncel
HATAY - İskenderun’da meşaleli yürüyüş düzenleyen kadınların, iktidarın şiddet faillerini cesaretlendirdiğini belirterek, “Artık yeter, Şiddete dur de!" çağrısı yaptı. 
 
İskenderun Kadın Platformu ve Dayanışma Gönüllüleri, son dönemde artan kadın cinayetlerini meşaleli yürüyüş ve basın açıklaması ile protesto etti. "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz" yazılı pankart ve "Aklama yargıla", "Kadın yaşam özgürlük", "Erkek adalet değil gerçek adalet" yazılı dövizlerini taşıyan kadınlar Ulucami Caddesi üzerinde bir araya gelerek Sağlıklı Yaşam Parkı'na "Jin jiyan azadî", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarıyla meşalelerle yürüdü.
 
'Kadınlar güvende değil tedirgin olsun istiyorsunuz’
 
Yürüyüş sonrası ortak açıklamayı yapan avukat Mehtap Sert, kadın cinayetlerine karşı alanlarda olduklarını ifade etti. Mehtap, "Siyasal iktidar, yargısıyla, kolluğuyla şiddet mağdurlarının beyanlarına göre değil, sosyal medya tepkilerine göre adaleti sağlamaktadır. Şiddet gören kadınlar sesini duyurmak için karakollara değil sosyal medyaya başvurmaktadır. Failler ancak sosyal medyada ses getirirse yakalanmaktadır. Karakollardan faillerin elini kolunu sallayarak çıktığını, çıktığı gibi kadınları katletmeye devam ettiklerini biliyoruz. Cezasızlık politikasının kadınları yaşamdan kopardığını her gün görmekteyiz. İktidarın cezasızlık politikaları failleri cesaretlendirmektedir. Sokakları kadınlar için güvenli hale getirmek yerine bilakis daha güvensiz hale getirmeye çalıştığınızı biliyoruz.  Kadınlar sokakta güvende değil, tedirgin olsun istiyorsunuz" dedi.
 
‘İktidar failleri cesaretlendiriyor’
 
"İstanbul Sözleşmesi’nden çekilerek, kadın kazanımlarını gasp ederek, 6284’ü tartışmaya açarak, şiddet uygulayanları karakollardan, adliyelerden serbest bırakarak failleri cesaretlendiren bir iktidar ile karşı karşıyayız" diyen Mehtap, "Sizin iktidarınızda, iki kadın güvenliğin en üst seviyede olduğu metropolde katledildi, sizin iktidarınızda Narin katledildi ve hala dava aydınlanmadı, sizin iktidarınızda yalnızca eylül ayında 34 kadın katledildi. Sizin iktidarınızda kadınlar öldürülüyor, yoksullaştırılıyor, ötekileştiriliyor. Siz ise bakanlıklarınızla kolluk kuvvetinizle, yargınızla ile bu gerçekleri reddediyorsunuz. Türkiye yüzyılı diyerek gerçek olmayan, yalnızca kendinizi kandırdığınız hikayeler yazıyorsunuz. Kadınlar aile içinde, sokakta, her yerde katledilirken Aile Bakanlığınız aileyi korumakta, Sağlık Bakanlığınız kadınların nasıl doğum yapacağına karar vermekte, Eğitim Bakanlığınız kadın öğretmenlere  giyim dersi vermeye çalışmaktadır.  Katiller serbest dolaşırken İçişleri Bakanınız teknofestlerde geziyor” ifadelerini kullandı.
 
‘Şiddete dur de’
 
İktidarın kadın cinayetlerini durdurmak için hiçbir adım atmadığını dile getiren Mehtap, “İşte bu yüzden kadın cinayetleri politiktir, diyoruz. Biz kadınlar koruyandan da cesaretlendirenlerden de hesap soruyoruz. Artık yeter! Yıllardır kadınlar bu sokaklarda mücadele ediyor. Bir kadın daha eksilmemek için ülkenin her yerinde kadınlar isyan ediyor. Gücümüzü bu dayanışmadan, bu isyandan alıyoruz. Kadınlara güvenli eşit bir yaşamı kadınlar kuracak. Kadın dayanışmasıyla umut ve inançla biz kuracağız. Sokaklarında katledilmediğimiz, iş yerlerinde sömürülmediğimiz, aileciliğin duvarlarına mahkum olmadığımız bir yaşamı hep birlikte kuracağız. İkbal’in, Ayşegül’ün daha nicesinin hesabını sorarak mücadelemize devam edeceğiz. Çünkü biz birlikte güçlüyüz. Toplumun her kesiminden insanın bir arada haykırdığı sesimizle diyoruz ki: Artık yeter, şiddete dur de!" çağrısı yaptı.