Hukukçular Kobanê Davası kararını protesto etti

  • 13:07 17 Mayıs 2024
  • Hukuk
İSTANBUL - Çok sayıda hukuk örgütü, Kobanê Davası'nda verilen kararlara ilişkin İstanbul Adliyesi önünde yaptığı açıklamada, “Kürt halkına yönelik bir yüzyıl daha yaşatılmak istenen inkar ve imha politikalarını kabul etmediğimizi ve bu karanlığa karşı mücadele edeceğimizi haykırıyoruz” dedi.
 
Adalet İçin Hukukçular, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD)İstanbul Şubesi, Demokrasi İçin Hukukçular, Katılımcı Avukatlar, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı, Sosyal Hukuk, Kobanê Davası'nda verilen kararı protesto etmek için Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya çok sayıda avukat katılırken sık sık "Kobanê düşmedi, düşmeyecek", "Bijî berxwedana Kobanê", "Faşizme karşı omuz omuza" ve “Bijî berxwedana zindana” sloganları atıldı. Açıklamada, basın metnini ÖHD yöneticisi Ruken Kalın okudu.
 
Açıklama öncesi avukatlar İstanbul Adliyesi’nin C kapısından adliye önünde bulunan meydana doğru sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından açıklama gerçekleştirildi.
 
‘Kobanê Davası ile imha politikası devam ettiriliyor’ 
 
Siyasi iktidar tarafından oluşturulan mahkeme eliyle yürütülen yargılama sürecini anlatan Ruken, “HDP’li siyasetçiler hukuksuz yargılama süreci boyunca eşitlik, özgürlük, emek ve barış mücadelesiyle onurlu bir yaşamın mümkün kılınacağını büyük bir ısrarla savunmuşlardır. Ancak iddianamenin tekrarı olan ve hakikatten kopuk bir mütalaayla barış ve demokrasi mücadelesi yürüten siyasetçiler yüzlerce yıl hapis cezası ile cezalandırılmıştır. Siyasi iktidar ‘Kobanê Kumpas Davası’ ile oluşturmak istediği tekçi rejimin adeta temelini atmaya çalışmaktadır. Kürt halkına dayatılan inkar ve imha politikası, Cumhuriyet’in  ikinci yüzyılının başlangıcında ‘Kobanê Kumpas Davası’ ile devam ettirilmeye çalışılmaktadır” dedi.
 
‘Mücadele edeceğimizi haykırıyoruz’
 
Ruken devamında şu ifadelere yer verdi: “Kobanê Davası’nda verilen cezalar, aynı zamanda ‘Kobanê düştü düşecek’ sevinci kursağında kalan siyasi iktidarın IŞİD barbarlığı ve karanlığına  karşı özgürlük ve aydınlığı savunan Kobanê direnişi ve etrafında şekillenen dayanışmaya yönelik bir intikam girişimidir. Bizler burada bulunan hukuk kurumları olarak IŞİD barbarlığı ve karanlığına karşı özgürlük ve aydınlığı savunmaya devam edeceğimizi, düşman ceza hukuku anlayışıyla şekillenen ‘Kobanê Kumpas Davası’nda  sayısız hukuksuzluğun yaşandığı düzmece yargılama süreciyle verilen cezaları tanımadığımızı ve bu düzmece dava ile Kürt halkına yönelik bir yüzyıl daha yaşatılmak istenen inkar ve imha politikalarını kabul etmediğimizi ve bu karanlığa karşı mücadele edeceğimizi haykırıyoruz.”
 
Açıklama, sloganlar ile son buldu.