Semra Güzel’e işkence sorulamayacak konuymuş!

  • 15:22 17 Eylül 2022
  • Siyaset
ANKARA - Meclis Başkanı Mustafa Şentop, milletvekili Semra Güzel’in işkence ve kötü muamele ile tutuklanmasına dair verilen önergeyi iade etti.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in gözaltına alınması sırasında uygulanan kötü muamele ve işkenceye dair Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi iade edildi.
 
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Ömer Faruk, Semra’ya işkence ve kötü muamele uygulandığını belirterek, “AK Parti, MHP ve BBP vekilleri dışında herhangi bir milletvekiline karşı başkanlığınızda kendinizi sorumlu hissediyor musunuz?” diye sormuştu.
 
İade gerekçesi: Kişisel görüş
 
İade edilen önergeye dair şu gerekçeler yer aldı: “TBMM İçtüzüğü’nün ‘yazılı soru’ başlıklı 96’ıncı maddesinde ‘yazılı soru,… kişisel görüş ileri sürülmeksizin;… bir önerge ile yazılı olarak cevaplanmak üzere milletvekillerinin, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara yazılı olarak soru sormalarından ibarettir’ kuralına yer verilmiş olup; bu madde uyarınca yazılı soru önergesi metninde önerge sahibi milletvekillerinin kişisel görüşlerine yer verilmemesi gerekmektedir. TBMM İçtüzüğü’nün ‘Sorulamayacak konular’ başlıklı 97’inci maddesi ‘Aşağıdaki sorular Başkanlıkça kabul edilmez:…b) Tek amacı istişare sağlamaktan ibaret konular’ hükmünü içermektedir. Bu maddede yazılı soru önergelerinde sadece belli bir konu hakkında istişari amaçla sorulan soruların Başkanlıkça kabul edilemeyeceği hükme bağlanmıştır. Bu çerçevede ilgide kayıtlı önergeniz incelenmiş ve önergenizin TBMM İçtüzüğü’nün yukarıda aktarılan 96 ve 97’inci maddeleri hükümlerine aykırılık taşıdığı değerlendirilmiştir.”