Eşitsizlik üstün başarı derecesi alan mezunlara da yansıyor

  • 18:49 3 Aralık 2023
  • Dünya
 
HABER MERKEZİ  - Amsterdam Üniversitesi'nin üstün başarı derecesine sahip mezunları değerlendirdiği araştırmasına göre, değerlendiricilerin cinsiyeti, sonuçlara da yansıyor.
 
Amsterdam Üniversitesi, 2011’den 2021’e kadar Hollanda’da 5 bin 239 üstün başarı derecesine sahip mezunları analiz etti. Üstün başarı, tüm tezler içerisinde sadece yüzde 5’ine veriliyor. Araştırmacılara göre “Bu, üstün başarı ödüllerinin verilmesini, akademiye nüfuz eden mükemmellik arayışının en açık tezahürlerinden biri haline getiriyor”.
 
Sonuçlara göre, tüm erkek adayların yaklaşık yüzde 6,6’sı, kadınların yüzde 3,7'si üstün başarıyla mezun oldu. Bu verilere göre bir kadının üstün başarıyla mezun olma olasılığı, bir erkeğinkinin yarısı kadar.
 
Erkek adaylar tercih ediliyor
 
Araştırmacılar, erkeklerle kadınlar arasındaki eşitsizliğin, tamamı erkeklerden oluşan bir komite tarafından değerlendirildiğinde en fazla olduğu tespitini aktardı. Değerlendirme komitelerindeki kadın sayısı arttıkça cinsiyet farkı da azalıyor.
 
‘Homofilinin potansiyel rolünü gösteriyor’
 
Araştırmayı yöneten Profesör Thijs Bol, “Bu bulgu, homofilinin (erkek değerlendiricilerin erkek adayları tercih etmesi) değerlendirme sonuçlarındaki potansiyel rolünü gösteriyor ve cinsiyet önyargılarını azaltmada komite kompozisyonunun kritik rolünü vurguluyor” dedi.