Dans grubuna saldırıya tepki: Kadınlar hedefte

  • 14:56 11 Haziran 2024
  • Güncel
 
 
AMED – 9 Haziran’da özel bir dans okulunun bir parkta düzenlediği gösteriye yönelik saldırıya dair yapılan açıklamada, kadınların hedef alındığına dikkat çekilerek, tutum alınması çağrısı yapıldı. 
 
Amed’in Peyas (Kayapınar) ilçesinde bulunan Tema Park’ta 9 Haziran günü özel bir dans okulunun düzenlediği gösteriye katılanların, tekbir getiren bir grubun saldırısına uğramasına ilişkin Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama gerçekleştirildi. Açıklamaya dans grubu üyelerinin yanı sıra Rosa Kadın Derneği, Amed Barosu, Barış Anneleri Meclisi ve sivil toplum örgütleri katıldı.Açıklama metnini Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu adına Doktor Elif Turan okudu.
 
‘Demokratik düzene tahammülsüzlük’
 
Yaşadıkları kentte ortak yaşam kültürüne yönelik yapılan saldırıyı kabul etmediklerini dile getiren Elif, 9 Haziran günü gerçekleştirilen saldırıda yaralananların olduğunu belirtti. Elif, saldırının demokratik düzene ve farklılıklara olan tahammülsüzlükten kaynaklandığını belirtirken, “Toplanma özgürlüğüne saygının demokratik bir toplumun olmazsa olmazı olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Bu vesile ile düşünce ve ifade hürriyeti bağlamında, farklı düşüncelerin ifade edilmesi, etkinliklerin düzenlenmesi temel bir hak olup, yapılan şiddet içerir saldırıyı özgürlüklere açık bir müdahale olarak görmekteyiz. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, farklı kültür, inanç ve yaşam tarzına sahip toplulukların yüzyıllardır bir arada yaşadığı kentimizin bu çirkin saldırı ile gündeme gelmiş olması bizleri rahatsız ettiği gibi, toplumsal barışa ve birlikte yaşam kültürüne verilmek istenen zarar boyutuyla da hepimizi fazlasıyla kaygılandırmalıdır” ifadelerini kullandı.
 
‘Tutum almaya davet ediyoruz’
 
Benzer saldırıların yaşanmaması için duyarlılık çağrısı yapan Elif, şunları söyledi: “Toplumun tüm kesimlerini, sorumlu davranmaya, bu ve benzeri şiddet içerir saldırılara taviz vermeyecek bir tutum almaya davet ediyoruz. Bir kez daha, demokratik bir hak olan toplanma özgürlüğü bağlamında kolektif barışçıl nitelikte gerçekleşen etkinliğe yönelik fiziki ve sözlü saldırıyı kınıyor, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca etkin bir soruşturma yürütülmesi ve faillerin tespit edilerek cezalandırılmasını beklediğimizi ve sürecin takipçisi olduğumuzu kamuoyuna bildiriyoruz.”
 
‘Kadınların hedefte olduğu bir saldırıydı’
 
Açıklamanın ardından söz alan Avukat Gözde Engin, yapılan saldırı ile aslında kadınların özgürlüğünün hedef alındığına vurgu yaptı. Gözde, “Hem Diyarbakır Barosu olarak hem de hak örgütleri olarak sürecin takipçisi olacağız. Saldırı, belirli bir sanata ve belirli bir topluluğa yönelik bir saldırı değil. Saldırıda kullanılan ibareler, ‘Çıplak bir biçimde burada oturamazsınız, kadınlı erkekli bu parkta piknik yapamazsınız, bu dansı bu şekilde yapamazsınız’ diyerek aslında bizim sokağa çıkma hakkımıza, bizlerin şort giyme hakkına, çocukların güvenli bir şekilde parkta oturmalarına yönelik bir saldırıdır. Buradaki esas bir hayat tarzına müdahaleydi” şeklinde konuştu. 
Konuşmaların ardından eylem sona erdi.