30 Kasım 2015: Ekin Wan Komünü kuruldu

  • 09:07 30 Kasım 2022
  • Tarihte Bugün
İsviçre’de Kürt kadınlar, 30 Kasım 2015 tarihinde Ekin Wan Kadın Komünü’nü kurdu.
 
İsviçre'nin Chur Kantonu'nda çalışmalarını bir süredir komisyon olarak sürdüren Kürt kadınlar, yaptıkları son toplantının ardından Ekin Wan Kadın Komünü'nün kuruluşunu ilan etti.
 
Tarihte bugün yaşanan kimi gelişmeler şöyle:
 
1919: Fransa'daki seçimlerde kadınlar ilk kez oy kullandı.
 
1988: Türkiye ve bölge cezaevlerinde tek tip elbise giyilmesine karşı yapılan açlık grevleri, 5 cezaevinde anlaşmaya varılması üzerine sona erdi.
 
1999: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), PKK Lideri Abdullah Öcalan için verilen idam cezasına yönelik ihtiyati tedbir kararı aldı. Mahkeme, Strasburg'daki yargılama sonuçlanana kadar infazın ertelenmesini istedi.
 
2015: Federe Kürdistan Bölgesi’nin Hewler kentinde Kadın Çalışmaları Üst Meclisi Konferansı başladı. Konferansta kadına yönelik şiddet tartışılarak, çözüm perspektifleri geliştirildi.
 
2016: Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV), Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve International Medical Corps (IMC) ile birlikte “Suriyeli Mültecilere Yönelik Cinsel ve Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddetle Mücadele” projesinin başlatıldığını duyurdu.
 
2016: Diyarbakır’da Sur Belediyesi’ne atanan kayyım Amida Kadın Danışmanlık Merkezi'ne kilit vurdu.
 
2017: Ermeni şair Zabel Yaseyan’ın “Sbasman srahin meç" (Bekleme Odasında) isimli kitabı yıllar sonra ilk kez Ermenice olarak yayınlandı.
 
2019: Van’da HDP’li Özalp Belediyesi öncülüğünde çok sayıda kadının katılımıyla Çilkezi Kadın Kültür Evi’nin açılışı gerçekleştirildi.
 
2019: Kürt gazeteci ve aktivist Firişte Çiraxi, İran istihbaratı tarafından evine yapılan operasyonla gözaltına alınarak tutuklandı.