Hayallerindeki evler yıkılmamış

  • 09:17 26 Şubat 2023
  • Çocuk
Nişmiye Güler
 
MEREŞ - Narlı’da gönüllü eğitimciler, çeşitli etkinliklerle çocukların depremin etkisini aşmalarına destek olurken, onların hayallerini yansıttıkları çizimlerdeki evleri ise dimdik ayakta.
 
Mereş’in Bazarcix ilçesine bağlı Narlı beldesinde demokratik sivil toplum örgütlerinin Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) öncülüğünde kurduğu koordinasyon merkezi tarafından beldede bulunan çocuklar için oluşturulan alanda yıkıntılı belleği görmek mümkün. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyelerinin gönüllü olarak geldikleri beldede çocuklar için oluşturulan çadırda, gün boyu oyunlar oynanıyor, resimler çizilerek çocuklara psiko sosyal destek verilmeye çalışılıyor.
 
Enerjileri oyuna
 
Özellikle evlerinin yanında okulları da yıkılan çocukların tekrar bir araya gelmesinin sağlanmış olması önem teşkil ediyor. Çocukların bu alanda enerjilerini bir nebze de olsa tüketiyor olması deprem psikolojisinden de daha hızlı bir şekilde çıkmasına olanak sağlıyor. Çocuklar kendileri için oluşturulan bu alanda gün boyu zaman geçiriyor, gönüllüler tarafından kendilerine ulaştırılan oyuncaklar ile oynuyor.
 
Çadırların en renkli bölümü
 
 
Çocukların çizdiği resimler ise yıkıntılar içindeki çadırların en renkli bölümü. Sulu, kuru ve pastel boyalar ile çizimler yapan çocukların resimlerinde, depremin yarattığı psikoloji bir kez daha gözle görünüyor. Çocuklar enkaza dönen evlerini, A4 kağıdına rengarenk resmediyor. Tuzla buz olmuş olan evleri hayal dünyalarında halen dimdik ayakta duruyor.  Çocukların hayallerindeki evler ise öyle kat kat binalar değil. “Büyüklerinin” yaptığı koca koca binaların bir gün yerle bir olacağının farkındalar belki ya da koca koca binaların onlara mezar olacağının farkındadırlar.
 
Doğa kıyımı yok
 
Çocukların resimlerinde dikkat çeken bir diğer detay ise doğaya duyulan saygı. Resimlerin hemen hepsinde muhakkak bir yeşil alan ya da ağaç var. Onlar “büyükleri” gibi doğayı talan ya da kıyımdan geçirmek yerine etraflarında yeşil alan görmek istiyor. Çocukların minik elleri ile nakşettikleri resimleri biz “büyüklere” çok şey anlatıyor. Onların resimleri demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü bir bakış açısına sahip…