ABD’de üç kadına ‘kürtaj hapı’ davası

  • 16:24 13 Mart 2023
  • Dünya
HABER MERKEZİ – ABD’de kürtaj hakkını güvence altına alan Roe-Wade kararının bozması ardından Teksas'ta ilk kürtaj davalarından biri açıldı.
 
ABD'nin kürtajın yasak olduğu Teksas eyaletinde bir erkek, boşandığı kadına “kürtaj hapı sağladıkları” gerekçesiyle üç kadına dava açtı. Dava, ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtaj hakkını ülke çapında bir hak olarak güvence altına alan 1973 tarihli Roe-Wade kararını bozmasının ardından geldi.
 
İlk duruşma Haziran’da 
 
NuJINHA’da yer alan habere göre, mahkemeye başvuran Marcus Silva isimli erkek, 2022 yılının Temmuz ayında boşandığı kadına kürtaj hapı almasına yardım eden üç kadının yargılanmasını ve kadınlardan her birinin 1 milyon dolar tazminat ödemesini talep etti. Dava, Roe-Wade kararının bozulmasının ardından eyalet bazında getirilen kürtaj yasağı düzenlemeleri uyarınca açılan ilk davalardan biri oldu. Davada, Şubat ayında boşanan kadın sanık olarak yer almadı. Eyalet yasaları uyarınca kadının bu bağlamda cezai bir sorumluluğu bulunmuyor. Davanın ilk duruşması, 8 Haziran’da görülecek. 
 
Ne olmuştu?
 
ABD Yüksek Mahkemesi, ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararını" 24 Haziran 2022'de iptal etti. Bu karar ile kürtaj anayasal bir hak olmaktan çıkarken bu konudaki kanunlar eyaletlerin kendi inisiyatiflerine bırakıldı.
 
Roe-Wade kararının bozulmasının ardından çoğu ABD'nin güneyinde olmak üzere 13 eyalette kürtaj tamamıyla yasaklandı. Bu eyaletler, ABD'nin Idaho, Güney Dakota, Wisconsin, Teksas, Oklahoma, Missouri, Arkansas, Louisiana, Tennessee, Mississippi, Kentucky, Alabama ve Batı Virginia'ydı. 
 
Kürtaj hakkına erişim Georgia eyaletinde gebeliğin ilk 6 haftası ile sınırlandırılırken Utah, Arizona, Kuzey Carolina ve Florida'da 15, 18 veya 20 hafta sınırı bulunuyor.