Pazarda ürün satan da alan da zorlanıyor!

  • 09:02 20 Haziran 2024
  • Emek/Ekonomi
 
Nazlıcan Nujin Yıldız
 
MANİSA – Pazarda ürünlerini satan ya da alışveriş yapan kadınlar pahalılıktan dolayı alım gücünün çok düştüğünü geçinemediklerini söyledi.  
 
Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz, yurttaşları her geçen gün daha da zorluyor. Yurttaşların alım gücü günden güne düşerken, pazarlarda ürettiklerini satan kadınlar da krizden etkileniyor. Manisa’da pazarda ürünlerini satan ve alış-veriş yapan kadınlar ekonomik kriz ve pahalılığa ilişkin konuştu. 
 
‘Devletin vereceği maaş elektriğime mi yeter, suyuma mı yeter?’
 
Pazarda satıcı olan Emine Sungur, on beş senedir bu işi yaptığını paylaştı. Ürün alırken ve satarken zorlandığını ifade eden Emine, “16’ya, 18’e patlıcanı alıyorsun, 25’e dediğinde veremiyorsun. Bunun mazot parası cabası. Hamallığı zaten kendi işimiz, yediğimiz kâr. Ne yiyebiliyorsak o da kâr bize. Çiftçiyi öldürdüler zaten, mazot parası, gübre parası derken çiftçiyi öldürdüler” dedi. Eşinin vefat ettiğini paylaşan Emine, yas sürecini bile yaşayamadan pazara çalışmaya çıkmak zorunda kaldığını dile getirdi. Eşinin vefatından dolayı kendisine “maaş” verileceğini söyleyen Emine, “Elektriğime mi yeter, suyuma mı yeter? Hal vaziyet bu” sözleri ile alacağı paranın bir şeye yetmeyeceğini belirtti. 
 
‘İnsanların alım gücü yok’
 
3 yıldır pazarda çalıştığını söyleyen Emine Fakı da durumun dışarıdan göründüğü gibi olmadığını ve alış ve satışlarda zorlandıklarını belirtti. Aldıklarının pahalı, sattıklarının ucuz olduğunu ifade eden Emine, ucuz ürün satmaya çalışmalarına rağmen insanların alışveriş yapamadığını dile getirdi. Emine, “İnsanların alım gücü yok çünkü. İnsanların aldıkları maaş belli, hayat şartları pahalı. Yetişemiyorlar yani. İnsanların alım gücü olmadığı için de pazarcılar, esnaflar etkileniyor. İnsanların aldıkları belli zaten. Nereye verecekler? Markete mi, pazara mı, gıdaya mı verecek? Çocuk mu okutacak?” diye sordu.
 
Emekli maaşı yetmediği için pazarda satıcılık yapıyor
 
10 senedir pazarda satıcılık yapan Hatice Sönmez, kendi ürünleri olan yumurta, zeytinyağı, pekmez ve bal satıyor. Emekli olduğunu paylaşan Hatice, emekli maaşı yetmediği için pazarda satıcılık yaptığını söyledi. Hatice, “İki çocuğum var, torunlarım var. Onlara bakıyorum. Yetmediği için mecburen çıkıyorum pazara” şeklinde konuştu. 
 
‘Mazotuna çalışıyoruz’
 
30 yıldır pazarda satıcılık yapan Hatice Göktut da pazarcılıkta çok zorlandığını belirterek birçok pazar yerine gitmeyi bıraktığını dile getirdi. Pazar işini bırakmak istediğini ancak aldığı emekli maaşının da yetmediğini sözlerine ekleyen Hatice, “Mecbur çoluk çocuk nasıl geçineceksin? Hepsine destek olmaya çalışıyoruz. Mazotuna çalışıyoruz zaten” dedi.
 
Fiyat pahalılığı iktidara sorulmalı
 
Pazara alışveriş yapmaya gelen Ayşe Şimşek, fiyatların pahalı olduğunu dile getirdi. Pazardan meyve bile alamadığını söyleyen Ayşe, fiyatların yüksekliğinin iktidara sorulması gerektiğini ifade etti. Ayşe, “Her şey pahalı, markette de pahalı. Fiyatları ucuzlatmaları lazım, markette olsun pazarda olsun hepsinin ucuzlatılması lazım.